L'altra mani

Bon dia i bon dilluns internautes. Aquest passat 12 d'octubre no era com els altres, perquè el context ha canviat substancialment. Precisament per això, la expectació era total per veure com es desenvoluparia la manifestació per la unitat d'Espanya a convocada a la Plaça Catalunya. Com sempre, la guerra de xifres tornà a fer acte de presència. Mentre la Guàrdia Urbana estimava que hi havia entre 6000 i 7000 persones, la Delegació del Govern les multiplicava per 10 i la organització inflava el nombre fins els 100 mil. Sigui com sigui, queda clar que va punxar i per aquest mateix motiu molts mitjans estatals van parlar de milers de persones, per tal d'amagar una participació que en part, va venir de la resta de l'estat. Caldria preguntar-se ara, a l'igual que fan alguns dirigents en innombrables ocasions per deslegitimar l'independentisme, si tots aquells que no van manifestar-se divendres i es van quedar a casa, significa que no eren partidaris d'aquesta unitat sinó de la independència?


L'altre punt d'atenció o de tensió el teníem a Madrid on, al marge de la tradicional desfilada militar, les càmeres es fixaren en la conversa que tingueren el Rei i Mariano Rajoy. Sembla, malgrat els desmentiments posteriors, que el monarca hauria renyat el President del govern per l'actitud hostil del ministre Wert. Sense micròfons ni càmeres el Princep també assegurava als periodistes que el problema no és Catalunya. La monarquia s'ha pres seriosament el debat sobiranista català i comença a moure fitxa, potser perquè no volen recordar aquells temps en que Alfons XIII va haver d'exiliar-se quan a Espanya bufaren vents republicans.

Potser, un d'aquests moviments reials el trobem en el canvi d'actitud de José Manuel Lara, propietari del Grup Planeta. L'editor, recentment condecorat per la Guàrdia Civil, ha matitzat la seva marxa de Catalunya i ha dit que una part del seu negoci abandonarà el país en cas d'independència, però que abans d'arribar a aquest extrem cal que hi hagi molt diàleg entre ambdues parts, un fet a hores d'ara impensable.

Bonica perla la que ens brindava el general Altolaguirre a Telecinco, afirmant que Catalunya mai no serà independent perquè els militars defensaran la unitat d'Espanya fins al final i advertia Artur Mas, recordant-li com va acabar l'aventura que també va iniciar Lluís Companys. I a casa nostra, Josep Antoni Duran i Lleida emulava l'esportista austríac Felix Baumgartner, trencant la barrera del so que, fins ara havia pronunciat des d'Unió democràtica. Sorprenent a propis i a estranys, acabava el seu discurs al Consell Nacional de Convergència amb un 'Visca Catalunya Lliure'. Com dirien els castizos '¡Quién te ha visto y quién te ve!'