Enquestes

enquesta l'avantguardaBon dia i bon dilluns internautes. A mesura que ens apropem a la contesa electoral, les empreses demoscòpiques posen la maquinària de fer enquestes a treballar sense parar. El cap de setmana hem conegut el sondeig encarregat per La Vanguardia i avui se'n publica un altre de El Periódico de Catalunya.


Curiosament, tot i que pesi a la meseta, ambdues enquestes coincideixen a grans trets subratllant una victòria molt ample de les forces sobiranistes en detriment de les que no volen l'Estat Propi. D'aquesta manera, CiU fregaria la majoria absoluta, Esquerra i Iniciativa pujarien entre entre 3 i 5 diputats; i els grans perdedors serien els socialistes i el PP.

 
Tot i que ens separa un munt de coses, cal reconèixer que Ciutadans podria augmentar el nombre de vots i diputats, entre altres coses, perquè Albert Ribera és un personatge brillant, amb una molt bona capacitat d'oratòria que exhibeix sempre que pot als debats on el conviden.

Per tal de millorar els resultats s'estan produint moviments i contactes entre l'esquerra nacionalista. Solidaritat per la Independència està negociant possibles acords per presentar-se amb la CUP i Esquerra Republicana per tal d'esgarrapar el vot catalanista que, tradicionalment ha votat al PSC. Un Partit aquest que, ahir proclamava Pere Navarro com a candidat a la Presidència de la Generalitat, al guanyar folgadament Montserrat Tura.


La típica indefinició socialista va veure's clarificada en part ahir quan el Primer Secretari del PSC es mostrava partidari de convocar un referèndum dins la legalitat, un fet gairebé impossible, però que si aconseguís celebrar-se el vot dels socialistes catalans serien un NO rotund a la Independència. Aquest rebuig ha fet que Esquerra estigui també prenent el pols a alguns dirigents del sector més catalanista per tal d'incorporar-se a les llistes del partit republicà.

Per anar fent bullir l'olla, un altre dirigent del PP, concretament l'alcalde de Getafe, afirmava que s'hauria d'empresonar Artur Mas per la seva actitud rupturista i anticonstitucional. I dissabte el govern central tornava a donar més arguments als independentistes al fer públics els Pressupostos de l'Estat pel 2013, en que la inversió a Catalunya serà notablement inferior a la de l'any passat. Del 18'7% que contempla l'estatut català només s'invertirà l'11'9%, mentre a Galicia s'incrementa la inversió amb noves infraestructures i un AVE que amb prou feines hi anirà només el maquinista.