Tabús

Bon dia i bon dimarts internautes. 'Déu no hauria arribat mai al gran públic sense l'ajuda del diable.' Aquesta cita del poeta i artista francès Jean Cocteau podria ajudar-nos a entendre l'estat de la qüestió de la política espanyola, on Pedro Sánchez s'ha convertit en la gran esperança blanca, sempre i quan el "diabòlic" Pablo Iglesias no ho impedeixi. I és que el considerat per molts dimoni escuat va tornar a posar com a condició sine qua non la celebració d'un referèndum a Catalunya.

La reacció dels partits a la suposada línia vermella de Podemos demostra novament les mancances democràtiques d'una transició feta a mida. Així, temes tan tabús com la sexualitat semblen haver superat àmpliament altres com molts més delicats com preguntar a la gent com vol el seu país. Ja ho deia el poeta que "la veritable intimitat comença sempre de cintura cap amunt".

Malauradament, l'Espanya d'avui continua sent víctima d'aquella democràcia reprimida i pactada en un postfranquisme que en bona part continua ben vigent. En aquest context, la ruptura de les regles del joc proposades pels "podemites" es converteix en un nou xoc de trens inesperat pels partits tradicionals. 

Populisme o no, el cert és que la proposta de govern que ahir presentava Iglesias per un pacte amb els socialistes, posava contra les cordes Pedro Sánchez que necessita Sí o Sí el suport de la formació lila, per fer fora l'actual ànima en pena que es passeja per Moncloa. La compareixença serví per anunciar importants mesures que traieren de polleguera al PSOE, no tant per la radicalitat de les mateixes, sinó per el do d'oportunitat mediàtica de Pablo Iglesias.

Sigui com sigui, Podemos intenta dominar els tempos i assegurar una partida que començarà jugar-se el 2 de març i que si no prospera pot acabar en una convocatòria electoral en plena temporada d'estiu. I la preocupació a les files socialistes era més que palpable la passada jornada, titllant la posta en escena dels possibles socis de "perplexa, preocupant i decebedora".

D'igual manera s'expressava ahir la portaveu de la sucursal socialista a Catalunya, Esther Niubó, afirmant que l'oferta no ajuda gens a les negociacions. Al marge de l'amnèsia del PSC, el que comença a circular en determinats cercles de la capital del reino és la contraoferta que tenen en ment al carrer Ferraz per tal d'apagar el foc independentista. 

Lluny de consultes o referèndums, el PSOE recuperaria les 23 propostes que fa 2 anys Artur Mas va presentar a Rajoy. Falta d'atenció o dificultat per entendre la realitat catalana, digueu-li com vulgueu, però aquesta pantalla en forma de premi de consolació fa temps que la vàrem tancar.