Eleccions basques


Bon dia i bona hora internautes. Tots els rumors apuntaven a un avançament de les eleccions a Euskadi i abans d'ahir el lehendakari Patxi López ho anunciava públicament. Així, el proper 21 d'octubre tindrem un nou panorama al País Basc, ja que feina anys que no totes les forces polítiques podien incórrer als comicis.

La famosa llei de partits, que impedia a l'esquerra abertzale presentar-se ha quedat en gran part diluïda i el nou escenari que veurem a partir del dia 22 preocupa enormement al govern de l'estat. Un fet que ja explicava ahir en conversa informal amb els periodistes la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría.

Preocupació pel paper que pot jugar una victòria de forces nacionalistes per la deriva independentista que això pot comportar. I tot apunta que serà així, si tenim en compte els resultats de les darreres eleccions municipals on la formació Bildú aconseguí grans resultats.

Patxi López deixa rera seu un govern que molts han titllat de feble pel pacte antinatura entre PSE i PP, dues formacions ideològicament antagòniques excepte a Euskadi, per impedir una part de la voluntat popular que representa l'esquerra independentista. La crisi econòmica provocà la crítica del lehendakari vers la política de retallades de Mariano Rajoy i aquest fet serví perquè el Partit Popular deixés de donar recolzament a la formació socialista.

Un any després del cessament definitiu de la violència d'ETA, tothom veu més a prop un nou escenari pacífic que, probablement, ajudarà als anomenats nacionalismes històrics a jugar un paper fonamental a Espanya o potser, fins i tot, fora del país de Cervantes. Estarem atents i amatents.