A caseta amb 88 milions

Bon dia i bon dimarts internautes. Arthur Schopenhauer, un dels gran de la Filosofia alemanya deixà escrit: 'La riquesa és com l'aigua salada; quan més es beu, més set provoca'. Un dels assedegats per definició en el món de la banca ha estat el fins ahir conseller delegat del Banco Santander, Alfredo Sáenz. Interessant història la d'aquest personatge, el qual fou condemnat per presentar una acusació i falsa denúncia el 2009.

Poc temps després, el govern Zapatero demanava el seu indult i la retirada dels antecedents penals. Aquesta setmana però, el Banc d'Espanya havia de fer pública la decisió d'inhabilitar del seu càrrec al banquer, donat que al haver estat condemnat no podia seguir exercint com a conseller d'Emilio Botín. Tot i el comiat, el fins ahir conseller delegat i company de cacera del rei, no marxarà amb les mans buides, sinó amb un gran 'botín' de 88 milions d'euros en concepte de jubilació. En fi amigues i amics, com deia el poeta: 'Hi ha gent tan pobre al món que l'únic que tenen són diners'.

En l'àmbit politico-judicial, segueix l'ofensiva contra el procés sobiranista, personalitzada ahir en la figura de l'Advocacia de l'Estat. Segons llegim al Punt Avui, aquest organisme, la Declaració de Sobirania aprovada pel Parlament de Catalunya suposa un clar desafiament a la Constitució espanyola i adverteix la Generalitat que si convoca eleccions plebiscitàries no tindran cap mena de validesa. A més recorda que només el poble espanyol té dret a decidir. Per tant, els catalans calladets i sense protestar, que estem més macos.

Aquesta mateixa consigna és la que empra el president d'Extremadura, José Antonio Monago, el qual presentava ahir l'Informe Monago. Lluny de trobar solucions i ponts de diàleg, el dirigent popular difonia un document que afirma que s'ha acabat el café para todos i ara només podem tirar de menú. Segons l'estudi de Monago, la flexibilitat del dèficit només hauria de ser de menys de l'1%, i caldria que altres autonomies, prenguessin exemple de la seva comunitat, la qual té un dèficit mínim i no ha hagut d'aplicar grans retallades. Com molt bé deia Artur Mas ahir, potser cal una mica de decència i no fer afirmacions tan alegres, especialment perquè és la comunitat que més diners reb de les regions més riques de l'estat i menys produeix.

A casa nostra segueix el serial pressupostari, cada dia més lluny de ser aprovats per la negativa d'Esquerra a fer una retallada de 3.800 milions d'euros. Davant la crítica de populars i socialistes, Oriol Junqueras reptà Pere Navarro i Alicia Sánchez-Camacho a dir d'on retallarien. Evidentment, ningú agafà el guant, però si recordaren a Artur Mas, la necessitat de canviar de socis per tal d'aprovar els pressupostos i deixar els plans sobiranistes que no tenen res a veure amb la crisi. Potser caldria recordar-los, tot i que ho saben perfectament, que si el govern espanyol pagués el que deu i corregís el dèficit fiscal que tant castiga als catalans, potser sí que aleshores el procés no tindria res a veure amb la crisi.


En el terreny mediàtic, un dels personatges nominats a Català de l'any és el periodista Jordi Évole, el qual ha provocat un terratrèmol polític al País Valencià, després del seu darrer programa de Salvados a la Sexta. En ell, es destapa les manipulacions que el 2006 feren membres del govern de Francisco Camps, per tal de tapar les irregularitats i negligències que causaren 43 morts i 47 ferits, en l'accident més greu del metro de València. Segons alguns testimonis, Juan Cotino, actual president de les Corts Valencianes, hauria dirigit una operació d'adoctrinament del que havien de dir els treballadors del Ferrocarrils, complementant-la amb l'oferiment de feina als familiars de les víctimes per tal de comprar el seu silenci. Bonica conducta per l'exdirector general de la Policia i membre numerari de l'Opus Dei.

Acabem amb les perles del dia. El celler de Can Roca ha estat premiat com el millor restaurant del món segons la revista britànica Restaurant Magazine. Si feu una repassada a la majoria dels rotatius espanyols, observareu que curiosament s'obliden de la catalanitat del negoci dels germans Roca i s'omplen la boca, de l'èxit de la cuina espanyola, puntal de la Marca España.
I segona, les paraules de la ministra de Treball, Fátima Bánez, que de ben segur indignaran als més de 6 milions d'aturats. Segons la brillant titular del ministeri, 'La Reforma Laboral està salvant milers de llocs de treball'. Internautes, o aquesta senyora és autista o una cara dura com una casa de pagès.