Ha arribat l'hora!!!

OPINIÓ
Magda Picañol Oliva.

Present i passat s’ajunten amb un mateix anhel i no podem obviar-ho. Ahir em va sobtar, com gairebé sempre, una frase d’Espriu :“Estat absorbent, en fallida. Quan siguem independents, no passaran, aquests abusos enormes” ( recordem que Salvador Espriu va morir a Barcelona un 22 de febrer de 1985 ). 

El més impactant del contingut de l’afirmació és que si ens mirem la situació econòmica, política, social i cultural actual, podríem parlar d’un visionari, d’un referent per tots nosaltres . Com ell va explicar en una entrevista al programa “ A Fondo” de TVE l’any 1976 realitzada per Joaquín Soler Serrano, al parlar de la seva llengua va etzibar que mai havia tingut professor de català i que l’únic que reconeixia com a mestre era Joaquim Ruyra, un desconegut “per vosaltres els castellans”. Per tant, i segons indica el propi Espriu, tot ho va construir a base d’una certa intuïció i estant molt atent a l’evolució literària de l’obra escrita en la seva llengua, “ a la que estic absolutament dedicat, al meu poble català, la meva nació catalana i la meva cultura”.

Després d’aquesta introducció de temps passats, però no aliens al què està passant ara, cal posicionar-nos d’una manera clara davant tanta misèria social, política, econòmica i cultural que ens ve, en alguns casos imposada , en d’altres censurada o, senzillament, no ens ve de cap manera materialitzada en solucions pràctiques.
Ens despertem cada dia amb noticies esfereïdores de les quals ja n’hem parlat en un moment o altre...però sembla ser que no n’hi ha prou, que cada dia que passa n’hem d’aguantar una de nova que ens indigna i ens fa perdre l’esperança d’un temps millor. 

Podem resumir-ne unes quantes en la darrera setmana:

- L’economista catalana Clara Ponsatí que ostentava la Càtedra Príncep d’Astúries a la Universitat de Georgetown on es tracten temes d’economia i política, no ha estat renovada per les seves declaracions sobre el dret a decidir de Catalunya a la cadena Al-Jazira i per la seva intervenció al vídeo Stop l’espoli ( de la Fundació Cat-Dem) on deixava entreveure que el Govern espanyol no publica les balances fiscals . La seva renovació ha estat bloquejada pel malestar del Govern per les seves declaracions. La renovació era una qüestió del ministeri i, tot i tenir el suport del supervisor de la càtedra, l’ambaixador espanyol no va voler interferir en la decisió final. Val a dir que la Càtedra aquest any ha quedat vacant.

- El Govern de Rajoy no reconeix Kosovo perquè “no creu en les declaracions unilaterals d’independència”...això després de que Sèrvia, part implicada en tot el procés, ja que hi ha un 6% de servis entre la població kosovar, en reconeixes la seva independència. Aquest fet històric, va passar un dia després de l’impecable conferència d’Uriel Bertran sobre com és va fer la declaració d’independència al Kosovo, a ran del seu viatge allà feia pocs dies i on va poder parlar amb fonts directes que van intervenir en el procés i és va poder informar de primera mà...Un altre “guru”, potser?

- Europa demanarà explicacions al ministre Wert sobre les seves sortides de to amb el sistema català, doncs a Europa se’n fan creus de tal despropòsit. Al mateix temps que el Consell d’Estat ( organisme que molts no sabíem ni que existia per la poca participació que té i no és vinculant) també diu “no” a que el Govern de la Generalitat hagi de pagar l’escola privada als nens que volen escolaritzar-se en castellà.

- L’atur entre els joves arriba al 57%, quan recordem que el Sr. Rajoy, a l’accedir al càrrec de president va dir que amb ell l’atur baixaria i , proporcionalment, ha pujat més que en l’època de Zapatero. Ara ja hi ha 6.202.700 aturats en total, 902.300 són catalans!!! Això després de la qüestionada Reforma Laboral i de deixar la caixa de les pensions buida.

- El Govern espanyol va tornar a pujar el rebut de la llum, quan Espanya és el país de la Unió Europea on la tarifa de la llum és més alta. I avui hem sabut que no descarta una nova pujada d’impostos.

- Segons publica, Le Monde: “A Espanya, sense l’economia submergida, ja hi hauria hagut una revolució”.

Podríem continuar amb més corrupció, amb la monarquia,... però crec que no val la pena, com tampoc val la pena anar-nos carregant de raons per no aconseguir res pràctic. El temps ens juga en contra i, com diu Uriel Bertran, “cada dia , cada hora, cada segon, que passa, és temps que regalem a l’estat espanyol per ofegar-nos i dividir-nos més”. Jo també penso el mateix, les ànsies de sortir d’aquesta situació fa que no ens respectem els uns als altres quan tenim un mateix objectiu, quan, com a poble hem d’aconseguir pressionar per totes les vies pacífiques als nostres representants per tal que estiguin al  servei de la nació catalana i al costat dels seus ciutadans. Doncs com deia Francesc Macià:  El seny si no va acompanyat d’una ferma voluntat de combat, només serveix per tapar covardies”.

Avui també hem sabut que Jordi Portabella demanarà a Trias que l’Ajuntament de Barcelona pagui els impostos a l’Agència Tributària de Catalunya, per tant, hem d’estar expectants a la resposta de l’alcalde, doncs la capital de Catalunya ha de predicar amb l’exemple de tants municipis que s’hi ha adherit sense por i han tingut el suport de la ciutadania.

Si, aquells ciutadans que tenen pressa perquè estan en situació límit, però també al costat d’aquells ciutadans que de manera multitudinària i, sense precedents, varen manifestar-se l’11 de setembre de 2012. El clam era clar: INDEPENDÈNCIA, no pactes fiscals, ni consultes, ni fer bullir l’olla...Aquella alegria ha d’encoratjar-nos cada dia, ha de servir-nos per unir forces, per participar en totes les iniciatives populars en la mesura del possible...ESTEM MÉS VIUS QUE MAI!!! Nosaltres no fallarem al Govern de la Generalitat si fa el pas definitiu, però també demanem que no ens falli a nosaltres.

Totes les causes justes del món tenen els seus defensors. En canvi, Catalunya només ens té a nosaltres
Lluís Companys