El dia de la Marmota? Noooooo!

Bon dia i bon dimecres internautes. 'La primera vegada que m'enganyis serà per culpa teva, la segons ho serà per la meva'. Aquest seria el resum de la valoració que, tant el govern de la Generalitat com Esquerra Republicana, fan de les útlitmes picades d'ullet de l'executiu de Rajoy. Amb paraules del conseller Francesc Oms, no es vol entrar en la història del dia de la marmota fent cas d'oferiments i bones paraules que després no es tradueixen ni en fets ni inversions de l'Estat a Catalunya. Ja ho deia el psicòleg nord-americà William James 'No hi ha més gran mentida que la veritat mal entesa', argument que sembla ja han començat a assumir a casa nostra.

Tot i així, lluny de la indiferència inicial i del menyspreu posterior, el PP ha iniciat una nova estratègia de distensió amb la tècnica del ruc i la pastanaga, oferint, segons sembla, major recaptació d'impostos a l'administració catalana en el marc d'un nou finançament autonòmic que apagui les aspiracions que tenim molts ciutadans. Malgrat els dubtes raonables, fruit de l'estira i arronsa que viu el matrimoni CDC-UDC, ahir Francesc Oms tornava a reiterar el compromís ferm del Govern de no fer marxa enrere i seguir amb el dret a decidir.

Interessant l'entrevista que Jordi Basté va fer a Oriol Junqueras a RAC1, en que el líder republicà proposà accelerar la consulta buscant finançament internacional a través d'un crèdit pont que permeti el pagament de les nòmines i crear les estructures d'estat sense l'ofec d'uns diners que no acaben mai d'arribar des de la capital del reino.

En l'àmbit internacional,  Andorra fou visitada pel secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, per celebrar el 20è. aniversari de la seva adhesió a les Nacions Unides, en què per primera vegada s'escoltà un president parlar en català davant l'assamblea. El responsable de l'ONU reclamà que les aspiracions sobiranistes a Europa es resolguin per la via pacífica i a través del diàleg. No sé si això ho tenen tan clar ministres com José Manuel García Margallo, titular d'exteriors espanyol, que no deixa passar dia sense advertir els que volem formar part d'un altre estat.

Parlant de gent popular, Manuel Lamela, exconseller de Sanitat de Madrid ha estat fitxat per l'Hospital que va privatitzar en el seu dia, que suposà una adjudicació de 273 milions. Un fet aquest, el de pagar favors, força comú entre ministres i càrrecs institucionals de tots els colors. Tot i així, n'hi ha que els favors, a diferència dels iogurts, tenen caducitat. Si més no és el que creuen els directius d'Enel, l'empresa propietària d'Endesa, que estan estudiant rebaixar els 300.000 € que José María Aznar cobra com assessor de l'elèctrica. La raó esgrimida és que l'expresident ja no té influència en l'actual govern, si més no, tot el que ell voldria.

I la perla del dia ens la porta el diputat de Ciutadans, Jordi Cañas, el qual va criticar la concessió de la medalla d'or de la Generalitat al cardenal Lluís Martínez Sistach. Segons Cañas el premiat té una clara connivència amb el nacionalisme i ha prohibit fer les misses en castellà, un fet que segons el diputat explica el perquè les esglèsies estan buides a Catalunya. No sabem si fent ús del seu cognom va passar-se amb les Caña's i per això sortí amb aquests estirabots. Tot i així es mereix una bona hòstia, consagrada malpensats.