Podem seguir lligats a l'estat espanyol?

OPINIÓ
Magda Picañol Oliva.  



En termes econòmics hi ha una frase d’Oriol Junqueras que és prou gràfica: 'No celebrarem que en lloc d’ofegar-nos a 4,8 metres ens ofegarem a 3,2 metres, perquè ens ofegarem igual'. Per tant, si ens mirem el vesant econòmic la cosa ja no és tant bonica com ens volen fer creure des del Govern central, intentant situar l’objectiu del dèficit del 0,7% al 1,5%, per això, hi ha motius suficients per lluitar i no tirar la tovallola precisament ara. 
 
En primer lloc, hem d’entendre que una Catalunya independent és viable i és solvent ( hi ha molts estudis que així ho demostren i no n’hi ha cap que demostri el contrari ). En aquest moment, la Generalitat només té la capacitat per gestionar el 5% de tots els impostos que paguem ,i sabeu què suposa això? No entrarem en xifres, però el que és segur és que si poguéssim gestionar tota la riquesa que generem, els nostres fills i els nostres néts no haurien de buscar-se la vida fora.
Ja sabem que estar a Europa exigeix uns requisits, però sempre és bo fer foc nou. El camí no serà fàcil, però ara necessitem més que mai el suport de tots els que volen un país millor.

Els ciutadans de Catalunya han d’informar-se del què passa a la resta de l’estat, on hi ha una davallada d’ingressos i la despesa no s’ha reduït en partides on s’hi juguen molts diners i són prescindibles. És a dir, per part de la classe política no hi ha hagut cap mena de previsió en els últims anys i, tots plegats, hem estirat més el braç que la màniga. Per tant, la despesa supera amb escreix el que es recapta ( incloent la pujada d’impostos dels últims dos anys ) ; el 97% del Fons de reserva de les Pensions està invertit en deute públic, és a dir, altra vegada “ han buidat la caixa dels nostres diners” i els desnonaments estan a l’ordre del dia.
Senyors i senyores, estem pagant entre tots els catalans el rescat de Bankia, les dietes d’un senyor que viu a la mateixa ciutat on treballa, cotxes oficials, exèrcit, interessos elevats quan demanen que ens tornin el què és nostre, els catalans estem pagant a Hisenda un 3% més que l’any passat i ens en tornaran un 4% menys i, així, anem sumant....

Crec que a banda de sentimentalismes envers la nostra cultura, tot això que està passant hauria de tocar la fibra a molta més gent, per no dir a tothom!!!
Estem vivint uns moments on la realitat supera la ficció amb diferència i és el nostre deure tocar de peus a terra . Primer cal fer autocrítica, però rectificar és de savis i lluitar pel què és nostre és de valents.

Ja hem “pidolat” durant molts anys i el resultat ha estat el “d’anar tirant” , però no pel finançament, sinó perquè hi havia vaques grasses. Els últims sis models de finançament que s’han aconseguit al llarg de tots aquests anys han estat petites “pastanagues” per tenir-nos contents, però de retruc també se n’han beneficiat altres comunitats autònomes, que ara encara es queixen al President de “plasma” que volen el mateix tracte diferencial que tindrà Catalunya ( ridícul, per cert ).

Malgrat això, la situació actual és d’emergència i si no en sortim aviat ens hi enfonsarem tots, doncs encara estem dins un país que ha perdut tota credibilitat arreu del món i, això si que costa de recuperar. El nostre estimat teixit industrial català està molt malmès, la Generalitat està lligada de peus i mans i, per tant, no hi ha marge de maniobra. I , més, tenint en compte que el Govern espanyol ( PSOE i PP després ) mai han complert els compromisos que han adquirit amb Catalunya. I , ara, també ens neguen el dret  a decidir que és el mínim dins una democràcia i que està reconegut per la ONU.

Per tot això i molt més, faig una crida a la ciutadania catalana per tal que s’impliqui, en la mesura que pugui i que els hi sigui possible : que s’informin bé, que facin difusió, que participin, i que ens ajudin a tirar el país endavant abans del previst!!!!

P.D. Per una millor informació numèrica us recomano que dediqueu una mica de temps a veure en quin punt estem tant aquí com a la resta de l’estat espanyol:

1) PROGRAMA “SINGULARS” DEL DIA 3/04/2013 AL CANAL 33 on J.M. Gay de Liébana   (Professor d’economia financera ) va donar una magistral i a l’hora esgarrifosa visió del país amb xifres reals i molt entenedora. Val la pena.

2) CONFERÈNCIA D’ORIOL JUNQUERAS A “FORUM EUROPA.TRIBUNA” fent referència al sostre del dèficit que ens vol proposar el Govern espanyol.
3) Uriel Bertran fa 5 mesos: “ I després de l’11S què?...Quan la situació encara no era tant crítica com ara...