Bon dia i bon dimarts internautes. 'M'interessa el futur perquè és el lloc on vull passar la resta de la meva vida', ho deia el gran cineasta Woody Allen. Una frase que molts catalans podem contextualitzar perfectament en el que ens espera en una Catalunya independent. De moment, segons informava La Vanguardia aquest cap de setmana, Artur Mas té previst durant el mes de juliol presentar formalment a Mariano Rajoy la sol·licitud d'un referèndum. Un moviment de fitxes que encara estan negociant CiU i ERC perquè el president era reticent a fer-ho, ja que considerava que aquesta petició ja l'havia fet verbalment en la darrera reunió a La Moncloa. Afortunadament la pressió dels republicans sembla que ha tingut els seus fruits i finalment el dirigent català formalizarà aquesta petició, que tot sigui dit, ja sabem quina resposta tindrà, però almenys el tràmit legal s'haurà fet. O sigui, que tot indica que l'estiu que ens espera serà calentet, calentet.
El que estava calent i emprenyat com una mona fou Josep Antoni Duran i Lleida, el qual segueix pensant que el govern català està massa condicionat per Esquerra. Així ho recull el Diari de Girona, explicant que el líder democristià, davant uns 200 càrrecs del seu partit, va carregar durament contra 'TV3, RAC1, CDC i alguns d´Unió' per fer seguidisme del partit de Junqueras. A més, Duran va reiterar que el procès acabarà en un no res, sense pena ni glòria. Com veieu internautes, n'hi ha que continuen confonent desitjos personals amb realitat.
Un altre que pateix del mateix mal és el ministre José Ignacio Wert, que continua amb la seva facilitat per fer amics dins i fora del seu partit. El titular de Cultura i Educació aposta per modificar la política de beques posant la nota mínima per accedir a les ajudes en el 6'5. Una mesora que no deixa de ser l'excusa perfecta per retallar les subvencions als estudiants amb menys recursos i que paradoxalment hauria deixat fora de la universitat al seu gran amic José María Aznar, que en el seu dia va treure un 6'4. Com sempre, no interessa que la població tingui accès a l'ensenyament superior perquè després el govern es troba amb protestes i manifestacions gens còmodes.
I mentre a Itàlia l'exprimer ministre Berlusconi és condemnat a 7 anys de presó i inhabilitació de per vida, Espanya continua marcant perfil en temes de justícia, posant-hi la nota de color. El Consell General del Poder Judicial ha rebutjat donar ampara al jutge Silva, després que aquest denunciés que haver rebut pressions en el 'cas Blesa', que finalment ha estat desestimat, deixant en llibertat l'expresident de Caja Madrid.
Parlant de Madrid, nova esbroncada a la monarquia. Aquesta vegada el blanc dels xiulets ha estat la reina Sofia, la qual va haver d'aguantar la protesta d'una part del públic del Auditorio Nacional de Madrid. Evidentment, per molt ferro que vulguin treure a l'assumpte, la Casa Reial està molt preocupada per la desafecció que dia rera dia va tenint la institució entre els seus súbdits. De tota manera, públicament ho atribueixen a la crisi i al fet que aquest dia algunes entrades estaven a 5 euros. I es clar, què se'n pot esperar d'un poble universitari? 'No anem bé companys, no anem bé' s'escolta a La Zarzuela. No us perdeu aquesta informació de El Huffington Post i aquest vídeo, que deixen clar que la crisi és també dels valors monàrquics.
El que tampoc acaba de funcionar-li a Espanya és l'estratègia pel tema Kosovo. Ahir el representant espanyol a la Unió Europea reiterava que la seva posició respecte a aquest país no ha variat un mil·límetre. Això sí, aquests dies s'està negociant un acord d'associació amb la UE, previ a l'adhesió, que no haurà de comptar amb l'aprovació dels 27 membres, sinó que serà la mateixa Unió que ho decidirà, deixant la porta tancada al veto d'Espanya i Xipre. Un moviment que no agradarà gens al ministre Margallo.
Acabem amb dues interessants perles. Segons llegim a La Vanguardia, el cas català serà debatut com a tema d'estudi en diverses universitats d'estiu d'Europa. L'autodeterminació i la viabilitat econòmica en la creació de nous estats seran de ben segur els cursos que més comentaris i articles generaran aquests dies. Nova mostra, que els processos d'Escòcia i Catalunya es segueixen amb especial interès fora de les nostres fronteres, malgrat alguns s'esforcin per fer veure el contrari.
I curiós el que publica El Periódico, que explica que la JNC ha ideat la campanya 'Jo, Catalunya' per atraure l'atenció dels joves catalans i sumar-los al procès independentista. Una acció que consisteix en repartir preservatius. No sabem si la campanya ha estat ideada des de la Conselleria del Sr. Mas-Colell, bàsicament per l'elevat cost que suposarà l'Estat Propi, i ara no és qüestió d'anar fent catalanets alegrement, que després no hi haurà diners ni per hospitals, escoles, beques menjador, etc.