Duran In fraganti

Bon dia i bon dimecres internautes. L'escriptor i filòsof francès Albert Camus escrivia 'Dos homes traïts per la mateixa dona són una mica parents'. I en aquest circ polític de la política catalana, els dos homes enganyats serien Artur Mas i Oriol Junqueras, que novament s'han vist traïts per la seva parella de ball d'Unió Democràtica. Tal com recollia ahir el Diari de Girona, Duran va carregar fort contra ERC i CDC, així com també altres mitjans. Hores més tard, en resposta als periodistes que l'esperaven al Congrés de Diputats ha demanat disculpes pel to emprat i no ha volgut fer més comentaris. El que tothom té força clar és el que pensa el líder d'Unió, tant en públic com en privat, però el sorprenent d'ahir és que al seu partit també té enemics o 'Adversaris' com li agrada anomenar-los ell. Aquesta 'quinta columna' no li està facilitant massa el camí i denota que com bé deia aquell famós Rafeques 'No es pot matar tot el que és gras'.

Era d'esperar alguna reacció per part del portaveu del govern que ahir compareixia davant els mitjans com cada dimarts, però Francesc Homs, fidel a la pau que exigí Artur Mas després de l'últim malentès amb Duran, va tirar pilotes fora i no va fer més llenya. Molts es pregunten per què aquest matrimoni mal avingut no trenca d'una vegada i comencen una vida nova per separat. Tot i que això no té una única resposta, probablement la hipòtesi més lògica és que això provocaria una crisi de govern que obligaria a convocar novament eleccions anticipades i les trencadisses sempre passen factura, sobretot quan les enquestes no els són precisament favorables. De tota manera, el procés sobiranista també és una oportunitat per fer foc nou i podria ajudar CDC a remuntar posicions, sempre i quan deixi el llast pesat del Senyor Duran i el seu etern autonomisme.

Mentrestant, el PSC o si més no, la seva direcció tornava a posicionar-se vers la consulta. Ahir tornven a ratificar la decisió de no participar en el la primera reunió del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, en el qual ja està confirmada la participació dels partits polítics, a excepció dels de sempre, així com de 40 entitats. Segons va expressar Pere Navarro, no volen participar en un 'aquelarre independentista'. Aquesta bonica paraula d'origen basc fa referència a una reunió de bruixots i bruixes al voltant d'un foc. Llàstima que encara hi ha gent que enlloc de sumar-se al carró independentista prefereixen criminalitzar als que no pensem com ells, titllant-nos d'heretges. No sé si als companys socialistes que es consideren independentistes els tenen la mateixa estima, si més no, a rel del que l'exministre Celestino Corbacho afirmava ahir als micròfons de RAC1. L'exalcalde de l'Hospitalet va desvetllar que fou ell qui ideà la campanya pel NO a la independència al seu municipi i convidà a aquells companys tocats pels vents sobiranistes a marxar perquè el PSC mai no serà un partit independentista.

I mentre aquí seguim barallant-nos a Madrid aprofiten el temps. Tal com informa Nació Digital, diverses personalitat que formen part d'un del think tanks més poderosos del PP, han publicat un estudi en que advocats de l'Estat, membres del Tribunal Sprem, catedràtics i tècnics adverteixen del risc que suposa per la unitat d'Espanya els nacionalismes com el català, al que consideren un problema. L'estudi, elaborat segons les directrius de la FAES d'Aznar. El document anomenat 'Recuperar España. Una propuesta desde la Constitución' veu amb bons ulls emprar totes les vies possibles per mantenir la unitat espanyola, sense descartar la via bèl·lica, ja que pels autors, el secessionisme suposa un conflicte constant i sense solució negociada ni pactada. I mentrestant aquí dient que no ens entenen, potser és que ens entenen massa i tot.

Finalitzem  l'editorial amb dues perles. La primera ens la porta un clàssic de La Mossegada, Iñaki Urdangarín, el qual ha estat sorprès a Londres, no visitant la reina d'Anglaterra sinó jugant alegrement milers d'euros en un dels casinos més selectes de la capital britànica. Ho explica en detall El Confidencial.com, aclarint que el duc de Palma es trobava en companyia de dos guardespatlles i una atractiva senyoreta jugant a la ruleta, mentre la seva muller era a l'acte d'homenatge al seu avi Juan de Borbón. N'hi ha que els agrada jugar amb foc i es creuen intocables. NO ens estranya que fundés l'Institut Nóos, una 'empresa sin-ó-nimo de lucro'

La segona amb pudor a tabac, ja  que la Fiscalia demana 6 anys de presó i 2'2 milions d'euros a l'exconseller de Governació Jordi Ausàs, per presumpte tràfic de tabac. Segons el fiscal, l'excàrrec d'ERC hauria estat important i distribuïnt-lo des d'Andorra mentre era conseller. Ja ho diuen que aquest vici perjudica greument la salut dels polítics contrabandistes.