Setembre del 2013?

Marta Rovira, en una foto d'arxiuBon dia i bon divendres internautes. Setembre del 2013, aquesta és la data que proposa Esquerra Republicana per a realitzar la consulta sobre la independència, segons anunciava en la seva secretaria general, Marta Rovira. Tot i que les negociacions amb CiU, encara són preliminars, sembla que poden fructificar aquest cap de setmana, especialment després de la plantada que ahir va fer el PSC a la trobada que havien de tenir amb Artur Mas. Sembla que els socialistes estarien molestos per haver-se filtrar als mitjans la reunió.

En l'àmbit internacional, ens arriba la notícia sobre el triomf diplomàtic de Palestina, que finalment entrarà com estat observador a les Nacions Unides, gràcies entre altres als vots favorables d'Espanya. Aquesta doble moral espanyola que per un fals orgull patriòtic, amb  reminiscències del dret a conquesta, és una cosa que a molts encara ens sobta. Val a dir, que en el cas Palestí el vot favorable d'Espanya, no estigué clar fins a últim moment, perquè José María Aznar no era precisament partidari del vot positiu, ja que són molts els interessos econòmics que el vinculen amb Israel. Finalment, el pols el guanyà el ministre d'Afers Exteriors, García-Margallo que fa poc qualificava el nacionalisme de càncer terminal.

Més a prop, ens trobem amb les recomanacions polèmiques que ha fet la OCDE per tal de corregir la gravíssima situació que pateix l'estat espanyol. Així, l'organisme internacional felicita el govern de Mariano Rajoy per les mesures empreses fins ara, però adverteix i recomana que Espanya prengui mesures més estrictes, tal com: increment de l'IVA, rebaixar la indemnització improcedent i la creació de nous impostos. Per tant, ja cal que ens anem calçant perquè s'esperen grans borrasques i tempestes, que novament recauran en les classes socials de sempre.

Si fa un instant parlàvem de mesures econòmiques, lamentable fou fa uns mesos quan el govern aprovà una amnistia fiscal, per tal de recaptar segons una primera previsió del ministre Montoro, 2.500 milions d'euros. Però, com moltes de les previsions governamentals, aquesta tampoc s'ha acomplert, perquè segons diuen els experts s'haurien recaptat tan sols uns 150 milions, un extrem que per raons òbvies, el govern ni confirma ni nega. I per més inri, les grans fortunes i els professionals que tenien diners fora, tan sols han pagar la penalització d'un 10% , però els diners no han tornat a Espanya.

No deixem les previsions poc realistes, perquè la famosa llei express sobre desnonaments, que va vendre el govern del PP, a bombo i plateret, ara resulta que no beneficiarà a les 600.000 persones anunciades pel ministre De Guindos, sinó a 120.000, tot i que segons va matitzar ahir aquesta és només una projecció, que segurament, afegeixo jo, també anirà a la baixa, previsiblement es clar.

I el President d'Extremadura, José Antonio Monago, s'omplia d'orgull i satisfacció a l 'anunciar, no retallades, sinó que el govern farà efectiu la paga de nadal dels funcionaris d'aquella regió. Comunitat, que no oblidem, és la que té gairebé un 30 % de funcionaris respecte la població treballadora, i a més , és un dels territoris més beneficiats de la solidaritat de la resta d'autonomies. Ara s'entén una mica més, la frase que un dia pronuncia el president extremeny, 'Catalunya demana i Extremadura paga', això sí, amb els diners dels altres.