La violència policial no va fer vaga

Bon dia i bon dijous internautes. Un dia després de la vaga general és moment de fer balanç d'una jornada que començava de forma pacífica i tranquila però que acabà amb greus incidents amb la policia. D'una banda, la típica guerra de xifres entre administracions i organització que sostenen resultats de participació amb una forquilla que cada vegada té més marge. Segons diverses fonts el seguiment a tot l'Estat podria rondar el 70%, i per tant cal dir que fou un èxit en sectors com les grans indústries i els transports, i menys important en el comerç.

Ara bé, les manifestacions tornaren a comptar amb centenars de milers de ciutadans arreu de l'Estat que protestaven contra la reforma laboral i les retallades.  La cara fosca arribà més tard, quan ja s'havien dissolt grups d'incontrolats començaren a destrossar mobiliari urbà i mantingueren durs enfrontaments amb la policia, tan a Madrid com a Barcelona. Ciutat per cert, on els vàndals destrossaren la recepció del Palau de la Música i cremaren 2 vehicles del cos nacional de policia. Un fet que ja ha aprofitat la premsa de Madrid explicant la queixa de la Delegada del Govern a Catalunya, la qual denuncià que en aquesta ocasió, la policia catalana no protegí la Prefectura de la Policia a la Via Laietana de Barcelona.

Però, el matí ens situava a Tarragona, on un menor de 13 anys resultà ferit al cap per l'actuació dels Mossos d'Esquadra, que no anaven identificats. Permeteu-me una reflexió, perquè aquest tipus de notícies poden causar alarma social, si no s'aclareixen ràpidament. Segons la Direcció General de Policia, els mossos van actuar per dissoldre un grup d'encaputxats que amenaçaven els comerços que estaven oberts. La mala sort, segons aquesta versió, feu que la porra d'un dels mossos rebotés en una motxilla i colpegés el cap del noi accidentalment. Menys mal que tenim els testimonis gràfics dels reporters que, sovint ofereixen una visió menys distorsionada dels fets. Gràcies a un d'aquests vídeos es veu perfectament com després de l'agressió no es varen preocupar pel ferit i a més, una noia que va recriminar l'actitud del policia va rebre empentes i varis cops de porra. Al final resultarà que fou el cap del ferit el que per casualitats de la vida s'apropà a la porra policial i no al revés.

Esperem que l'expedient informatiu que ja ha iniciat la Conselleria d'Interior dirigida per Felip Puig per aclarir l'incident arribi fins a les útlimes conseqüències. Fa anys vaig mantenir una conversa amb el gran periodista Ramon Barnils i em comentà que per a normalitzar un país com el nostre calia tenir: La Vangurdia en català, pornografia en català i una policia catalana que fes por. Sembla que ja ho tenim tot.