Sosteniblilitat


Bon dia i bona hora internautes. L'Informe Brundtland de 1987 defineix sostenibilitat com la tècnica que permet satisfer les necessitats de la generació actual sense comprometre la capacitat per satisfer les necessitats de les generacions futures. I és que aquests dies, qui més qui menys, ha sentit a parlar de sostenibilitat aplicada a l'àmbit econòmic. Ho feia Jorge Verstrynge demanant als catalans que no marxessin d'Espanya perquè la crisi econòmica i la marxa de Catalunya provocarien un col·lapse insalvable a l'Estat.

N'hi ha però, que afirmen que una Catalunya independent tindria una economia a l'alçada de Xipre o Grècia i per tant no resistiria massa temps aquesta situació. Realment, és paradoxal el fet que alguns vulguin ser tan protectors i gentils amb nosaltres i vulguin evitar que el Principat s'emancipi i caigui en la pitjor de les situacions possibles. La pregunta no és si Catalunya seria sostenible, sinó si Espanya ho seria.

Moltes són les mirades que han posat la seva atenció en el nostre petit país i els propers comicis a Euskadi poden provocar un efecte mimètic que encara alteraria més les tensions polítiques. Alterats ja ho estan els membres de la Asociación de Militares Españoles, que afirmen que si finalment l'exèrcit hagués d'intervenir per garantir la unitat d'Espanya, aleshores caldria jutjar en tribunals castrenses el President de la Generalitat i altres dirigents per Traïció a la Pàtria, espanyola es clar.

Parlant d'estirabots, Maria Dolores de Cospedal, secretària general del PP, oferia una altra mostra de democràcia al comparar la manifestació convocada pel moviment 15-M, davant el Congrés de Diputats , amb els militar colpistes del 23-F. I un altra perla ens l'oferia el líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, el qual ha fet una metamorfosi sensacional al afirmar ara que no veu malament que es reformi la Constitució per a construir una Espanya federal com el model alemany, quan no fa pas massa temps, l'expresident Pasqual Maragall era titllat d'il·lús i excèntric al proposar el mateix.

Menrestant, el PSC continua fent 'un pasito pa lante y un pasito pa tras', és a dir que ni blanc, ni negre sinó tot el contrari. En aquesta indefinició permanent, els socialistes catalans no tenen massa clar si podran celebrar les famoses primàries perquè depenen de la data en que Artur Mas convoqui les eleccions. I ahir per sorpresa, coneixíem la decisió de l'expresident del grup socialista al Parlament, Joaquim Nadal, de rebutjar el càrrec de Vicepresident del Parlament, ofert per Pere Navarro després de convidar a plegar Higini Clotas.

La sostenibilitat doncs, és un concepte que cada vegada són més els que s'autoformulen, vist els vents que corren, perquè amb les mobilitzacions ciutadanes i socials que estem vivint els darrers temps, són moltes les veus  indignades que diuen que sense els polítics seríem, sens dubte, més sostenibles.