Avui pot ser un gran dia

Bon dia i bona Diada Internautes. Efectivament, parafrasejant Serrat 'Avui pot ser un gran dia' i segurament demà també, malgrat a la resta de l'Estat la manifestació reivindicativa d'aquesta tarda no senti precisament bé.

Resulta especialment curiós el paper que ha anat guanyant l'ANC, atrament coneguda com Assemblea Nacional Catalana, la qual ha guanyat la partida als partits polítics fent-se ressò de les inquietuds i anhels de bona part de la societat catalana.

Un rol que ha fet canviar la posició de diversos dirigents respecte la manifestació que té un lema ben clar 'Catalunya nou Estat d'Europa'. Exemples d'aquest canvi els trobem a Unió Democràtica de Catalunya, en que el Sr. Duran i Lleida, juntament amb el conseller Pelegrí han optat finalment per assistir-hi, perquè segons ells serà una manifestació en favor de reivindicar la catalanitat i no la independència. 

Un altra mostra, la trobem a Can PSC on no acaben d'aclarir-se sobre cap on decantar-se. El Primer Secretari del PSC, Pere Navarro, ha dit recentment que aquesta massiva participació que s'espera no serà un crit a favor de la independència sinó un acte de protesta contra la política de retallades dels governs de CiU i PP, respectivament.

La causa d'aquest canvi sobtat augura que serà un dia especialment important en nombre de persones i cal aigualir el lema de la pancarta perquè no els interessa quedar-se fora de la foto com el PP de Catalunya i Ciutadans.

Això a casa nostra, i als altres límits s'ho miren entre indiferència i preocupació, un binomi dfícil de lligar. Dues perles de les últimes hores:

- El President d'Extremadura, el popular José Antonio Monago s'apuntava al carro del President de Xunta de Galícia afirmant que 'Extremadura paga i Catalunya demana'.

- A Madrid, la secretaria general del PP i Presidenta de Castilla-La Mancha, afirmava alegrement que la manifestació d'avui serà un acte absolutament anticonstitucional.

És evident que els polítics de l'altra banda de l'Ebre no s'adonen que amb actituds com aquesta, encara provoquen que aquest 'lio, segons anomena Rajoy, augmenti i no tingui visos de solució. El fet que vegin Catalunya com un problema i no com una solució en aquesta Espanya malalta.

No acabo sense citar dues notícies d'abast internacional:

La primera ens arriba des del Parlament britànic on un diputat gal·lès ha presentat una moció que "expressa la preocupació que la Constitució espanyola actual no permet ni la independència d'una part del seu territori ni la celebració d'un referèndum que permetria al poble de Catalunya decidir democràticament sobre l'estatus constitucional de la seva nació".

La segona ve de terres escandinaves. Una diputada dels Verds preguntarà al ministre d’Afers Estrangers què farà Suècia en cas que Catalunya esdevingui nou estat. 

En fi, dia a dia, la Independència va guanyant adeptes aquí i més enllà de les nostres fronteres.