Tic-Tac, Tic-Tac

Bona nit i bon dissabte internautes. 'La demagògia és la hipocresia del progrés.' Així de contundent es mostrava al S.XIX Pierre Joseph Proudhon, al descriure d'aquesta manera els convulsos moments d'aquells temps. Anys després, el considerat per molts el pare de l'anarquisme modern, probablement tornaria a definir la demagògia de la mateixa manera si hagues de valorar el paper del govern espanyol aquests darrers dies davant el procés català.

I és que fa només unes hores el president del govern espanyol assegurava literalment que "el 9N no és una consulta, ni res que se li assembli". No sabem si Mariano Rajoy també és dels que com Aznar deu llegir català en la intimitat, si més no per aquella frase tan catalana del "Qui perd els seus orígens perd la identitat". Això és el que sembla haver practicat aquests darrers 7 dies el seu executiu al haver rebaixat notablement el to vers la votació dels ciutadans de Catalunya.

L'estratègia usada per tal d'amagar una clara derrota en voler impedir l'exercici de la democràcia passa per tornar a menystenir el procés de participació, una tàctica que mira de calmar les seves bases i demostra obertament que per molt Tribunal Constitucional que el recolzi, han perdut per golejada. I en aquí no només ha estat clau la jugada del govern català i les forces proconsulta sinó també la mobilització ciutadana que ha impedit que alguns claudiquessin.

Les evidències d'aquesta primera derrota de Moncloa són més manifestes, ja que per una simple consulta de fireta, no hi haurien delegacions d'observacions internacionals, no s'haurien desplaçat 700 periodistes d'arreu, molts més per cert dels que van cobrir el referèndum escocès. Però tampoc queda en anècdota els centenars de catalans que aquest cap de setmana s'han traslladat des de l'exterior per poder votar a casa nostra, renunciant en molts casos a les vacances de nadal, tal com s'ha pogut veure en diversos aeroports del món.

Òbviament, tampoc sembla pas casual l'atac informàtic patit pel web de la Generalitat, així com el de l'ANC, que a més ha vist també com la majoria de mòbils dels seus dirigents quedaven bloquejats per la mà negra de no se sap qui.


I mentre tot això passava en el món virtual, la Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, a instàncies de la Fiscalia General de l'Estat, anunciava l'obertura de diligències per investigar si la cessió de locals públics pot ser considerat un delicte. D'aquesta manera, el govern espanyol mira de salvar els mobles traient pit davant els seus parroquians, ja que davant la dificultat de penalitzar els voluntaris estaria estudiant aquesta altra via a contrarellotge.

Al marge de totes aquestes consideracions, potser tota aquesta càrrega dramàtica amb un inici, un nus i un desenllaç encara poc clar, pot explicar-se a partir de la informació que avui dissabte ha publicat El Periódico, afirmant que els govern espanyol i català fa mesos que venen mantenint una negociació secretat que també inclouria un assessor del PSOE. Ni Joan Rigol, ni cap dels dirigents citats han volgut confirmar ni desmentir aquesta informació, però si que podria ser una de les claus que ajudessin a entendre el per què de la tolerància del 9-N en el seu nou format.
 

Sigui com sigui, Mariano Rajoy que des d'ahir es troba a Cáceres per trobar-se amb els seus barons i alhora donar suport José Antonio Monago ha passat de puntetes sobre el tema català, reiterant que la unitat d'Espanya està més que garantida.El que no està massa garantit és que el president extremeny torni a repetir cartell electoral després del recent escàndol dels 32 viatges a Canàries a costa del Senat que Monago hauria fet per visitar la seva novia colombiana.

I ha estat en aquest mateix context que "Donde dije digo, digo Diego", perquè el president del govern ha fet marxa enrere i finalment s'ha vist forçat a anunciar que el proper dia 27 de novembre compareixerà al Congrés per explicar noves mesures de corrupció, ara que pinten més "bastos" que mai.

 

Sense abandonar la corrupció ens fem ressó de la decisió de l'Audiència de Palma  que ahir prenia a l'hora de mantenir la imputació a la Infanta Cristina per dos delictes fiscals al voltant del cas Nóos. Això sí, els magistrats han retirat la imputació per blanqueig de capital. Aquest fet que no és menor, ajudaria en gran manera a que només se li acabés imposant un sanció civil i evités anar a la presó com era més que previsible. Com a compensació i per calmar el poble, la germana de Felip VI podria renunciar als seus drets dinàstics, per allò de "nobleza obliga", o si més no Zarzuela.