Per què li diuen experiment quan realment és una enquesta?

Bona tarda i bon dimarts internautes. 'La ciència avança vencent errors, no establint veritats. L'autor d'aquesta certesa fou l'activita i anarquista rus Vsévolod Mijáilovich Eichenbaum, més conegut com Volin. Tot i ser d'esquerres, almenys presumptament, l'exministre del PSOE José Luis Corcuera feia la versió de la España caní en ple Congrés dels diputats afirmant que "els experiments es fan a casa i amb gasosa". 

Aquesta introducció ens remet a quelcom que fins ara encara no havíem escoltat: una enquesta que malgrat semblar-ho és simplement un experiment. Ens referim a l'estudi intern de la Generalitat al voltant dels partidaris de la independència. Vilaweb ho explica plantejant els diversos escenaris possibles a les 1.800 persones que foren preguntades en grups de 200. No entrarem a valorar cadascun dels resultats, però si que destacarem que el nivell més baix dels independentistes ronda el 45% i el millor en el 63%. En tots els casos el Sí supera de forma còmode als partidaris del No, seguits d'aprop pels indiferents. Després d'aquests resultats no deixa de sorprendre'ns que no s'elevi a la categoria d'enquesta un estudi tant significatiu com aquest i passi més aviat inadvertit tenint en compte que fou encarregat pel CEO, adscrit al Departament de la Presidència. Mal anem si quan sembla que vent bufa a favor nostre no en traiem prou partit i anem difressant paraules parlant d'experiment enlloc d'enquesta, dret a decidir enlloc d'autodeterminació, consulta enlloc de referèndum o sobirania enlloc d'independència.

Molt més clar ho tenen els tres barons del PP que ahir van unir forces per tal de reivindicar un millor finançament. D'aquesta manera, els presidents dels governs valencià, Alberto Fabra, murcià, Ramón Luis Valcárcel, i balear, José Ramón Bauzá, reclamaven un model més just per les seves autonomies, seguint el camí obert per Catalunya fa un quant temps. La diferència però és que els mateixos que s'omplien la boca amb crítiques ferotges contra nosaltres, s'han vist el melic i han vist que el pastís està realment mal repartit i cal solucionar-ho. Evidentment, ja els ha sortit , reconegui l'esforç que han hagut de fer per compensar les desigualtats del sistema vigent. Ressaltem especialment la indignació de Valcárcel el qual afirmava que si les desigualtats persisteixen ells estaran encantats de tornar les competències al govern central i "ja s'ho faran". Precisament per aquest motiu ja els ha saltat a la iugolar el conseller extremeny d'Economia i Hisenda, Antonio Fernández, que després de criticar els seus companys de partit ha augurat que amb aquesta actitud trencaran Espanya.

Dos dies després de la cerimònia dels Premis Goya, encara continua ressonant el discurs d'un dels triomfadors de la nit amb 6 de 7 les estatuetes a que estava nominada la pel·lícula de David Trueba "Vivir es facil con los ojos cerrados". El director madrileny demostrà una vegada més el seu savoir faire i donà una lliçó als presents dedicant unes paraules a Tatiana Sisquella i convidant a conèixer i estimar més Catalunya, un fet normalment inusual per aquelles contrades on els anomenats "progres" continuen amagats sota les pedres quan des de la caverna i rodalies parlen no precisament bé dels catalans. A part de Trueba, l'altre protagonista fou el ministre Wert, el qual excusà oficialment la seva presència perquè tenia altres compromisos internacionals. Òbviament, el titular de cultura se les veia venir i va preferir posar terra per mig per no haver d'escoltar com la flor i nata de la indústria cinematogràfica li deia de tot menys guapo. El diputat del PP Vicente Martínez Pujalte i Esperanza Aguirre justificaren l'absència del ministre assegurant que "en el sou no entra que t'insultin", però si que es pugui prendre el pèl es veu.

La perla d'aquest dimarts podria semblar un xic catalana, però res més lluny de la veritat. Cal situar-nos a Polònia, la real no la del Toni Soler, perquè fins allà també ha arribat el virus dels presidents infidels amb dones més joves. I la notícia té traca, ja que el darrer cap de govern comunista d'aquell país, conegut entre altres coses per les terribles ulleres de pasta i cul de got que portava, ha saltat novament a l'actualitat. La dona del general Jaruzelski ha anunciat que el seu marit de 92 anys té la intenció de divorciar-se després d'embolicar-se amb l'infermera que el cuida a l'hospital on està ingressat des de fa un temps. Segons informa el diari polonès Fakt l'exdirigent i últim dictador abans de la democràcia hauria estat sorprès per la seva muller quan l'infermera tenira el cap sota els llençols del seu llit. No ens estranya doncs que Barbara Jaruzelski hagi dit que la dona era una conspiradora i manipuladora, especialment això últim si tenim en compte l'objecte manipulat.