Canvi de tendència o patinada?

Bona tarda i bon divendres internautes. 'L'home que ha comès un error i no el corregeix comet un altre error major.'  Les raonades paraules que Confuci ja pronunciava fa uns quants segles haurien de fer reflexionar Francesc Homs, a causa de la tempesta política que sense cap mena de "necessitat aparent" generà ahir el matí en una entrevista a la COPE. El dubte inoculat per Homs en el procés se centra en l'afirmació segons la qual un cop realitzada la consulta a Catalunya s'obriria una etapa de negociacions amb el govern espanyol. Fins aquí correcte, però allò que comentà posteriorment encengué l'alarma no només d'ERC i la CUP sinó també dels propis votants del partit que governa Catalunya. D'aquesta manera la negociació serviria per modificar la Constitució i permetre que l'opinió no vinculant de la ciutadania catalana fos ratificada en un referèndum a nivell espanyol. 

Així no és estrany que molts acabem preguntant-nos si el govern de CiU ha llençat la tovallola o bé ha estat simplement un error en un mal dia. El que està clar és que Francesc Homs no és un simple militant de base de CDC que pugui fer relliscades alegrement, sinó que a més de Conseller de Presidència és també el portaveu del Govern, un càrrec que no és precisament menor per la responsabilitat que comporta.

Si entrem en detalls hem de situar l'acció en un context gairebé hostil donat que el conseller es trobava a la seu central que la cadena de ràdio dels bisbes tenen a Madrid. Aquesta intervenció s'emmarca dins la campanya impulsada pel mateix president de la Generalitat per fer pedagogia arreu de l'Estat del procés sobiranista. En aquesta ocasió ni la ubicació "santa" inspirà el portaveu que enlloc de clarificar feu tot el contrari. Fins ara els partits sobiranistes mai s'havien pronunciat sobre que la qüestió catalana hagués de ser ratificada a nivell espanyol, però ahir curiosament sorgí aquesta possibilitat d'intentar apostar in extremis per la tercera via.

Sorprenentment això passava a la capital del reino i gairebé al mateix temps als micròfons de Catalunya Ràdio l'exministre del PSOE Josep Borrell es mostrava a favor de la consulta, sempre i quan posteriorment, se'n fes una altra a tot l'Estat per allò de que l'única sobirania radica en el poble espanyol. Un altre ministre, però en aquest cas del PP, tornava a expressar-se al Congrés de diputats la jornada passada. José Manuel García Margallo es referia a Catalunya afirmant que "La separació només pot ser unilateral" , ja que el govern no pot autoritzar la consulta. Tot i així, també destacà l'especial tractament que està rebent Catalunya per "salvar els mobles" i negà rotundament que l'executiu central hagi emprès una campanya d'agressió cap una de les regions més productives d'Espanya.

Hores més tard, el programa 8 al dia de 8TV presentava l'enquesta encarregada a Gesop on la majoria de les 1600 persones entrevistades respongueren amb un 48% el doble SÍ de la consulta del 9 de novembre.
D'aquesta manera, només un 28% responien en contra de tenir un estat propi i fins un 31% no s'hi pronunciaren. Si bé la tendència del bloc sobiranista va a l'alça, no podem menystenir l'alt índex d'indecisos que per un o altre motiu encara consideren que aquest procés no va amb ells. Resulta doncs preocupant veure que qui pot tenir la paella pel mànec sigui aquest sector que fa ús d'un passotisme il·lustrat com a conseqüència d'aquest desinterès i desengany per tot el seu entorn.

Els que també s'hauran endut un desengany important han estat els membres de la banda de metal Skinny Puppy que protagonitzen la perla del dia. Segons van declarar al canal canadenc CTV, els músics han decidit demandar al Departament d'Estat dels Estats Units 666.000 dòlars (492.000 euros) en concepte de drets d'autor, ja que la seva música és emprada per realitzar els terribles interrogatoris als presoners de la base naval de Guantánamo. Els arrestats haurien estat sotmesos a jornades d'entre 6 i 12 hores del metal més dur per trencar la seva moral. La pregunta subsegüent que se'ns passa pel cap és si els terroristes seran capaços de captar membres entre els seguidors dels Skinny Puppy, perquè així ja estarien immunitzats i a més en gaudirien, deixant amb un pam de nas als seus guardians.