Bona tarda i bon dilluns internautes. 'El terror guanya batalles però perd guerres, perquè en el cor dels humans hi ha un irreprimible anhel de llibertat'. Aquesta cita de l'escriptora i periodista Rosa Montero serveix per situar-nos en la interessant entrevista a Josep Antoni Duran i Lleida que El Punt Avui publicava aquest cap de setmana. En ella el líder democristià no aporta res que no sabéssim, però si que recalca novament la processó que diu patir a causa del procés independentista, que el té més que mortificat. Aquest martiri de l'home del Palace no el deu deixar dormir massa perquè ell es considera un incomprès i una víctima d'un moviment que l'ha sobrepassat, perquè mai a la vida s'hagués imaginat quelcom tan terrible com que els partidaris de marxar serien tan nombrosos. Com és natural, no s'està de reconèixer que existeixen diferències amb el seu soci de coalició i manifesta un desig inequívoc de pactar amb l'estat perquè les aigües tornin al seu curs. Segons Duran PSC, CUP i CiU tenen importants divergències internes i assegura que seria desastrós pel país que aquestes derivessin en escissions i trencaments innecessaris. Entre les pors que confessa torna a sortir la famosa DUI, la qual espera evitar sempre i quan ambdós bàndols practiquin l'alta política, un fet que de moment no ha succeït i pot acabar amb el ja conegut "xoc de trens".
Unió Democràtica ha tingut un bon aliat aquest cap de setmana, tal com s'ha encarregat de recordar-ho aquest matí el seu secretari general, Josep Maria Pelegrí, subratllant les paraules que el
president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, feia aquest cap de setmana en una entrevista concedida a la BBC. En ella el mandatari europeu afirmava que veia molt difícil que una Escòcia independent pogués tornar a la UE, perquè segons la seva particular opinió els tractats europeus només admetrien l'adhesió si hi hagués unanimitat de tots els estats membres i al cap d'uns anys. Evidentment, Barroso torna a defensar el discurs dels conservadors que el van nomenar i obvia la unificació d'Alemanya que tingué un tracte especial per continuar sent membre de ple dret. A més, tampoc fa esment a l'especial estatus de Kosove que negocia directament amb la UE com a entitat legal internacional, sense comptar amb els estats que la integren i per tant sense dret a veto.
Precisament vetar algunes accions de CDC és el que molt probablement li encantaria fer a Duran, ja que com ha repetit els darrers dies, en l'acció exterior l'han deixat totalment al marge. Suposem doncs que també s'haurà assabentat per la premsa de l'article que el president de la Generalitat ha escrit a 6 diaris europeus de Bèlgica, Bulgària, Croàcia, Xipre, Estònia i Malta, demanant que ens deixin votar i no aturin la democràcia. En aquest sentit, resulta significatiu aquest front mediàtic europeu que s'ha vist reforçat per l'entrevista al rotatiu italià Corriere della Sera on Mas es queixa de l'egoïsme d'alguns països europeus vers el conflicte i parla sense embuts afirmant que la independència és el futur natural d'una antiga nació, tal com llegim a la crònica del diari ARA.
Fora dels nostres límits, cal destacar la informació publicada per El Confidencial, en que el portal digital informa del ja descarat canvi de rumb d'un diari d'esquerres com era El País. Aquest acostament ideològic vers el govern popular obeeix a l'amistat del conseller delegat Juan Luis Cebrián amb Soraya Sáenz de Santamaría, degut al deute milionari del Grupo Prisa que l'executiu de Rajoy ajudarà a refinançar, però no a canvi de res. D'aquesta manera, un home com Rajoy al que molts titllen de xitxarel·lo, ha aconseguit treure's de sobre Pedro J. Ramírez de El Mundo, i reconvertir la veu del PSOE gràcies a un exorcisme de liquidesa.
Les perles d'aquest dilluns ens acosten aquelles notícies que sovint trenquen motlles. La primera ens parla de les primers conseqüències de l'indiscriminat ús dels smartphones, especialment entre els joves.Ho explicava el cirurgià de la clínica Teknon Joaquim Casañas a RAC1, alertant que si la tendència segueix en pocs anys els actuals adolescents acabaran patint atròfies, artritis i tendinitis fruit de l'ús compulsiu del mòbil. Així si algun dia veieu una mà envenada no sigueu incrèduls pensant que és fruit de fer esport i inclineu-vos més per ser causa del WhatsApp, Facebook o Candycrash.
Parlant d'inclinacions, el britànic The Telegraph publica la sorpenent història de quatre membres de la selecció de futbol femení iranià que han estat
expulsats al detectar-se que eren homes, tal com han revelat les proves de gènere que passen els equips femenins, no sé si aixecant les faldilles. La notícia s'embolica perquè es veu que els quatre expulsats no havien finalitzat les seves operacions de canvi de sexe i són tan "bons" que la federació d'aquell país els permetrà reincorporar-se a l'equip quan hagin culminat amb èxit la metamorfosi "de niño a mujer", parodiant la mítica cançó de Julio Iglesias.