A un pam de salvar-se


Bona tarda i bon dimarts internautes. 'L'única salvació per als vençuts és no esperar cap salvació'. Aquesta és una de les moltes frases cèlebres que deixava escrit el poeta romà Virgili. Evidentment aquesta no és una cita compartida per tothom i menys pels membres de la família reial que, malgrat el que ens vulguin fer creure els monarquics. El dia a dia però, segueix invalidant la falsa premisa que la justícia és igual per tothom. En aquest sentit la fiscalia anticorrupció demanava ahir la imputació de l'alcaldesa de València i l'expresident de la Generalitat Valenciana. Tant Rita Barberá com Francisco Camps estan sent investigats per malveració, frau i falsedat documental en diverses adjudicacions a l'Institut Nóos.

Sense deixar de parlar de dos dels màxims accionistes, la premsa publica la transferència 1,2 milions d'euros que el rei dels espanyols va fer al compte del matrimoni, que com sabeu passaven dificultats econòmiques per pagar-se la "caseta" de Pedralbes. Després de fer-se pública aquesta notícia, la Casa Reial  afirmava que només es tractava d'un préstec, desmentint la versió que Urdangarín va donar en el seu dia a l'Agència Tributària dient que era una donació, a fons perdut pel que es veu.

Tan perduts com els 480.000 euros que costarà l'estada de la Infanta a Suïssa, un cost que contempla la seguretat, lloguer de la vivenda, col·legis i el sou de la filla del rei. Un canvi de residència que segons fonts del seu entorn se'l repartirà La Caixa i l'Estat, és a dir, els plebeus com nosaltres. 

I tot això bé a tom, per la informació que publica El Confidencial, on llegim que si s'arriba a materialitzar la imputació de Barberá i Camps, la infanta podria estar més a prop de salvar-se, ja que aleshores l'assumpte que afecta als ducs de Palma podria veure's unificada. Això què vol dir? Doncs que el jutge José Castro hauria de deixar el cas i passaria a la jurisdicció del Tribunal Superior de Justícia de València, on segons diuen l'afany per investigar "afers" reials no és precisament el mateix que tenen a les Balears.

Mentrestant però, el jutge Castro continua fent feina i acumula nous indicis i dades fiscals que tornarien a imputar Cristina de Borbón, tal com recull el diari El País. El magistrat intenta demostrar la seva participació activa en la gestió de l'empresa Aizóon, i ara estaria estudiant la factura que la filla del rei i el seu marit haurien volgut passar com a bona, carregant l'import del lloguer de la pròpia vivenda a l'empresa Aizoon.

Deixant de banda l'àmbit judicial, a casa nostra Artur Mas es reunia amb dos centenars de càrrecs públics de l'administració catalana oferint-los dos missatges ben clars: el procés no té marxa enrere i la legislatura s'acabarà el 2016. Malgrat aquestes paraules del president, ahir Unió Democràtica es posicionava en la cadena humana i deia que no hi assistirà com a partit, tot i que deixa llibertat als militants que vulguin assistir-hi. Un discurs semblant al del PSC, que finalment no sancionarà aquells dirigents que participin a la Via Catalana a títol individual. Per acabar el minut i resultat, Iniciativa insistia que la cadena hauria de ser més plural i unitària. A més anunciava que demanarà als seus militants que se sumin als partidaris de Teresa Forcades i Arcadi Oliveras faran envoltant la seu de La Caixa.

Des de l'exterior trobem una bona notícia, perquè la CE ha demanat a Espanya que sancioni la banalització del nazism i el franquismo, tant recorrents i homenatjats darrerament per diversos polítics. La Vanguardia es fa ressò de l'interés mostrat per la comissària Viviane Reding, després de les nombroses denúncies que han fet els eurodiputats catalans. Reding ha assegurat que a finals d'aquest any s'elaborarà un informe que analitzarà aquesta qüestió que segueix omplint portades de la premsa internacional.

Finalitzem amb les perles d'aquest dimarts. A El Mundo llegim les declaracions poc creïbles del director de TVE, Ignacio Corrales, que preguntat sobre l'ostracisme al que fa dos anys es veu abocada una sèrie, respon que 'no té res a veure amb el PP, sinó amb les limitacions econòmiques'. Per cert, la sèrie s'anomena 'La República'.

La segona perla ens descriu la gran tasca que està fent aquests dies la Guàrdia Civil per combatre les hostilitats de Gibraltar vers Espanya.  La Razón publica una acció ben sonada d'aquests servidors públics, els quals han localitzat a Madrid un mico macaco de Gibraltar, una espècie en perill d'extinció, que era transportat il·legalment i sense papers en un cotxe entre Gibraltar i París. I ara que fins i tot es fa seguiment dels micos del penyal em ve al cap tots aquests anys que el frau fiscal en aquell territori ni era notícia, segurament perquè el patrocinador del Reial Madrid era Bwin, una famosa casa d'apostes gibraltarenya.

Acabem amb gastronomia un xic marrana. Libertad Digital explica la intenció de les autoritats europees de prohibir la castració als porcs a partir del 2018. Aquest fet podria tenir conseqüències, no només en les parts íntimes dels garrins, sinó també en el gust dels pernils, els quals podrien empitjorar el gust a causa de la producció d'androstè.  

En fi internautes, vist com van les coses, només falta que aquesta mesura acabin també aplicant-la a les entrenyables guardioles de porquets que hauran de redissenyar-se per "causes nobles".