Modernitat és seguir igual que fa 300 anys?

Bona tarda i bon dijous internautes. 'És millor viure entre els gels que entre les virtuts modernes', això és que deixa fa més d'un segle el filòsof alemany Friedrich Nietzsche, quelcom que de ben segur també deu pensar Mariano Rajoy, conegut pel seu rostre hieràtic i les emocions gèlides. El president del govern aprofità l'escenari del Fòrum del Mediterrani Occidental per fer un discurs centrat, com no podia ser d'altra manera, en els beneficis de la unitat. L'essència del seu parlament queda reflectida en aquesta frase: "Allò modern és la unió, no la disgregació". Pel que es veu, 300 anys d'estar units no per voluntat pròpia sinó com una annexió forçada és el més modern del món segons el cap de l'executiu espanyol. I nosaltres en canvi som antics i caducs, per no acceptar ser fagocitats per l'hegemonia d'un estat que mai ha acceptat més d'una identitat.

D'altra banda, ahir tornàrem a observar la importància i rellevància que els mandataris espanyols donen als actes que se celebren a Catalunya. A l'igual que fa uns dies Soraya Sáenz de Santamaría, Rajoy va marxar immediatament després de fer el discurs. Tot i així, la maquinària governamental espanyola va voler aprofitar un acte a ESADE per demostrar la inconsistència d'una Catalunya independent. Íñigo Méndez de Vigo , secretari d'Estat per a la Unió Europea, va fer gala davant els presents d'una explicació 100x100 minimalista: la teoria del llumí. El polític n'encengué un i tot seguit argumentà que si l'apagava es cremaria i això mateix passarà si es produeix la secessió. El que no explicà és que si seguim com estem les flames acabaran incinerant-nos com a poble i em temo que la Tercera Via no deixaria de ser sortir del foc per caure a les brases.

A les brases no ho sé però si que bona part dels dirigents de l'AVT comencen a veure el govern espanyol com un dimoni, si més per l'enuig que la presidenta d'aquesta associació, Ángeles Pedraza tenia després de la reunió amb Mariano Rajoy. El cert és que els populars s'han trobat una patata calenta en forma de sentència que poc s'esperava. Espanya no té més remei que acatar la suspensió de la doctrina Parot i això sacseja la tradicional estratègia antiterrorista que tants rèdits li ha donat aquests darrers anys. El més xocant i paradoxal és la manifestació que aquest diumenge a Madrid han convocat les víctimes del terrorisme, en que els jutges i la feblesa de l'actual govern es convertiran en el leit motiv de la jornada, a la qual el PP hi enviarà una delegació discreta, ja que les institucions europees no veurien bé que es critiqués aquesta decisió.

D'altra banda, seguiment desigual d'aquesta tercera vaga de l'ensenyament públic i concertat contra la reforma educativa (LOMCE). Les primeres informacions oficials apunten que el seguiment a escoles, instituts i universitats ha estat prop del 30%, tot i que Barcelona ha estat una de les ciutat on la manifestació de protesta contra l'augment de taxes, les retallades de sou i plantilla, i els atacs a la immersió lingüística han concentrat prop de 60.000 persones. A hores d'ara i a falta de veure com es desenvolupen les manifestacions d'aquesta tarda, l'única reacció del ministre del ram, José Ignacio Wert, ha estat qualificar la jornada de vaga com un autèntic fracàs.

Acabem amb les dues perles d'aquest dijous que ens alleugeran un xic tanta densitat informativa. La primera ens trasllada a la vila de Balaguer. La capital de la Noguera ha estat notícia aquests dies no tant perquè fa temps que no hissa la bandera espanyola a l'Ajuntament sinó pels arguments que ha donat el seu alcalde. Segons el convergent Josep Maria Roigé, si complissin amb la normativa que tant agrada a la delegada del govern central, podrien causar ferits entre la població donat que la façana que aguanta el pal està en mal estat i els tècnics expliquen que posant-hi la bandera corren risc d'un despreniment. Per tal de vestir més la resposta tècnica, el batlle ha afegit que a l'igual que molts municipis, el consistori de no pot destinar cap partida addicional per fer obres ja que encara estan funcionant amb un pressupost prorrogat.

La segona torna a ser gairebé de tebeo, perquè ahir un home disfressat de capellà va irrompre a la casa de Luis Bárcenas amb la intenció de robar el famós pendrive que podria fer caure el govern. L'individu, que compta amb diversos antecedents, amenaçà amb una pistola de fogueig la dona i el fill de l'extresorer, així com la minyona i el vigilant de seguretat. Finalment, en una distracció el delinqüent fou reduït i la policia acabà detenint l'individu que volia fer caure Rajoy. Serà interessant veure si tenint objectius comuns, ell i Bárcenas acabaran compartint cel·la a Soto del Real.