Espanya: PISAda

Bona tarda i bon dimecres internautes. 'L'objecte de l'educació és formar éssers aptes per governar-se a si mateixos, i no per ser governats pels altres'. Aquestes paraules de l'escriptor britànic Herbert Spencer serveixen per introduir novament el lamentable nivell cultural d'un país que es vanta de tenir un prestigi internacional a través de la seva marca. Novament, trobem una mostra d'allò que millor representa una nació, la seva educació, aquesta vegada a través de l'informe PISA per adults. Les proves realitzades a 6.055 persones analitza la competència matemàtica i comprensió lectora d'individus d'entre 16 i 64 anys. Tot i el nivell força elemental de les qüestions, els resultats han estat més que pèssims, situant Espanya a la penúltima posició. Tan demolidor ha estat l'informe que la comissària europea Androula Vassiliou ha instat el govern a posar fil a l'agulla per millorar el nivell cultural, el pitjor després d'Itàlia.  La resposta del ministre d'IN-Cultura, José Ignacio Wert, no ha trigat a arribar dient que "els resultats són fruit de les polítiques educatives del PSOE quan governava". No és d'estranyar doncs tenir dirigents nefastos, si al cap i a la fí, aquells que també els trien amb prou feines saben cordar-se les sabates. El Huffington Post ens ofereix algunes de les preguntes que contestaren els enquestats.

El cap de Wert que no és altre que Mariano Rajoy compareixia ahir al Senat i responia entre altres la pregunta de CiU sobre el maltracte dels PGE a Catalunya. Segons el president "qui valora d'aquesta manera els pressupostos és que pateix una progunda miopia". El Periódico recull la informació i destaca el malestar de Rajoy per la injusta crítica, assegurant que l'executiu ha fet un gran esforç invertint molts diners en infraestructures. Aprofitant l'avinantesa, també ha assegurat que el seu govern "no ataca el català ni a l'ensenyament ni a cap altre àmbit". Després de la seva intervenció s'entén perfectament la penúltima posició del país en l'informe PISA, i no deixa de ser trist saber que qualsevol pot arribar a ser president o ministre.

Sense deixar Madrid i al marge de la nova desqualificació que el ministre Montoro feia al cinema espanyol als micròfons de la Cadena SER, la Cambra Baixa debatia una proposició no de llei del Parlament de Catalunya per rescatar els peatges de les autopistes. Aquesta fou defensada pel diputats catalans Josep Rull (CiU), Marc Sanglas (ERC) i Santi Rodríguez (PP), que van veure com era rebutjada per la majoria absoluta de la mateixa formació que Rodríguez fent pinça amb UPyD. El diputat popular no només veiè com perdia la votació, sinó que a més els seus propis companys qualificaren la iniciativa com a "victimista". Menys mal que no hem de considerar-nos victimistes, ja que enlloc de tenir el 60 per cent de vies de pagament, hem d'agrair a Madrid que ens perdoni el 40% restant. D'aquesta manera, mal inici de setmana pel PPC que veu com l'aparell nacional del partit i el seu entorn comencen a veure amb més bons ulls C's que la seva sucursal, a la qual acusen de patir la síndrome d'Estocolm per tenir posicions properes a CiU. 


Mentrestant a casa nostra, el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, anunciava una bona notícia: la prohibició de part de la manifestació a Barcelona dels grups ultradretans pel 12 d'octubre. Òbviament, aquesta era la solució més raonable, tenint en compte el caldo de cultiu que ja fa dies que hi ha a les xarxes socials, fent crides a la violència contra tot allò que faci olor a catala i reivindicant la unitat d'aquesta Espanya gloriosa que tan bé recullen els resultats de PISA. Tot i aquesta prohibició, no es descarta que els violents s'infiltrin a la concentració que si s'ha autoritzat entre Plaça Espanya i Montjuïc i a la qual assistiran PP i C's.

Arran precisament de l'incertesa sobre la participació en aquesta manifestació, no deixa de ser èticament reprovable la utilització que ha fet
la plataforma 'Som Catalunya, somos España' d'Andrés Iniesta. Per tal d'atraure gent als actes de 12 d'octubre, han produït un vídeo fet servir l'entrevista que el jugador del F.C.Barcelona va concedir al programa 'El Convidat', en la qual Iniesta deia sentir-se catala i espanyol. Com era d'esperar, ni l'interessat ni Televisió de Catalunya van ser consultats, no fos cas que s'hi haguessin negat.

Acabem parlant de les perles que ens ha deixat el dia. La primera té caràcter regi i ens parla del monumental enuig de la Casa Reial amb un diari digital de la capital d'Espanya. La polèmica prenguè cos quan el diari publicà la tossuderia del cap de l'estat per assistir, tant sí com no, a la XXIII Cimera Iberoamericana que es farà a Panamà. Citant fonts properes al monarca la publicació explicava les diverses bronques que aquest hauria tingut amb els seus assessors i metges, que desaconsellaven aquest viatge tan llarg després de la darrera operació. Doncs bé, el Cap de la Casa del Rei, Rafael Spottorno, va demanar dilluns empara a la Comissió d'Arbitratge, Queixes i Deontologia de la Federació d'Associacions de la Premsa d'Espanya, perquè titllen la informació publicada de totalment falsa i creuen que el rei pateix una gran indefensió. Curiosa reacció de La Zarzuela quan fins fa ben poc ha estat la institució més protegida i més tabú. No us perdeu la contundent resposta que avui dóna El Confidencial a aquesta decisió.

La darrera perla en parla de tecnologia i ens acosta a una de les aplicacions més de moda dels darrers anys, Whatsapp. Segons un estudi elaborat per la publicació CyberPsychology and behaviour Journal aquesta eina de la comunicació seria la causa de la ruptura de fins a 28 milions de parelles arreu del món. Segons la revista, els motius que explicarien aquest fet són els gelos i la desconfiança generada per dues funcions: doble check i vista de la darrera connexió, les quals generarien conflictes de parella al veure el poc cas que li fa el cònjuge després de no contestar un missatge o al veure que xatejava amb algú altre en horaris sospitosos.

En fi internautes, tal com deia un poeta referint-se als mòbils: 'Les aplicacions són com el sexe , si són gratuïtes millor'.