Bona tarda i bon dilluns internautes. Escrivia el periodista i assagista Hugo Ojetti que "El menyspreu del passat és signe d'ignorància o de por'. I aquests dies les paraules d'Ojetti venen ratificades pels disbarats que des dels altres límits es dediquen a difondre. Aquest cap de setmana n'hem descobert dos més que realment freguen el rídicul. El periodista Fernando Ónega ens desvelava en un article a La Vanguardia el nom que el govern espanyol ha decidit posar a les comissions que tracten el que ells qualifiquen com "el problema catalán". Doncs bé, segons Ónega les esmentades comissions "Barretina" i "Botifarra" estudien els àmbits polític i tècnic del procés per tal de donar suport a la contrapropaganda la maquinària estatal per intentar aturar la nostra marxa.
Evidentment, aquests departaments, creats especialment a causa nostra, no funcionarien si no tinguessin certa logística i cobertura mediàtica, un fet que la capital de reino els ho proporciona en grans dosis. Per exemple l'entrevista que el passat diumenge concedia Alberto Ruiz Gallardón a La Razón, en la qual el titular de Justícia insistia en la idea que Artur Mas no veurà mai la independència perquè és impossible des del punt de vista jurídic, polític i econòmic. Curiosament, el mateix argument que ja utilitzava Espanya al segle XIX quan encara creia que les colònies americanes serien eternes. I ves per on, res és per sempre i molt menys la submissió dels pobles assimiliats per la força de les armes. L'entrevista no ens diu res que no sabéssim, però si que em molesta supínament que el ministre torni a insistir en aquesta mania que tenen alguns dirigents del PP, per no dir tots, en centrar sempre l'autoria del moviment independentista al president Mas, quan de fet és tot un poble el que tirà del carro i pressiona els polítics perquè ens portin a assolir la llibertat.
Parlant de llibertat, ben poca és la que donen des del govern espanyol per tal que el president de la Generalitat assisteixi a l'obertura del Fòrum Econòmic del Mediterrani Occidental que tindrà lloc aquest dimecres a la capital catalana, tal com llegim a Vilaweb. A diferència del president Balear, José Ramón Bauzá, el qual tingué l'oportunitat de parlar fa uns mesos a la inauguració de la reunió de ministres d'Afers Estrangers de la UE, el president Mas ho tindrà complicat ja que Mariano Rajoy no té cap mena d'intenció de donar-li un protagonisme que reclama ell com a propi, fonamentalment perquè un dels temes que més corroeix Madrid és el simple fet que un "territori provincià", com ells anomenen en privat, tingui tanta repercussió a nivell internacional. Per tant, és evident que l'executiu espanyol no vol tenir cap mena d'escletxa que evidenciï un conflicte real que sempre han negat de portes enfora.
Però es clar, n'hi ha d'haver per tothom en aquest món i els socialistes espanyols també han volgut tenir els seus minuts de glòria a través de l'expresident Zapatero. El diari El País ens descriu els principals punts de l'entrevista que el mandatari va concedir a La Sexta. Zapatero subratlla que la independència no pot ser ni serà mai, però suavitza l'afirmació donant-nos una mica de peixet reivindicant una reforma constitucional que reforci la nostra singularitat i competències, que per cert sempre ens acaba traient el TC, fidel aliat del centralisme postmodern. ZP que acabà l'entrevista sense respondre algunes preguntes remetent-nos a les memòries que publicarà el proper mes de novembre l'editorial de J.M. Lara, que tots sabeu i jo no vull dir.
El que si que direm i ben alt és la nova garrotada que ha rebut l'estat espanyol d'un altre tribunal de la UE. Si la setmana passada li tocaven el crostó pels desnonaments, avui el Tribunal Europeu dels Drets Humans (TEDH) s'ha pronunciat sobre la doctina Parot i l'ha anul·lada per considerar que no respecta els drets humans. Aquest fet que deu haver generat més d'un mal de ventre, permetrà que gairebé una vuitantena de presos etarres puguin sortir ja que no s'aplicarà la redempció de pena sobre la totalitat d'anys de condemna. Una nova decisió que qüestionable o no, deixa ben clar que per molt que des de la meseta vulguin dissimular Espanya ha perdut sobirania i aquest és un nou exemple que se l'ha de menjar amb patates. Veurem si algun dia també hauran d'acceptar la nostra independència quan des de Brussel·les els ho notifiquin, traduït per això, no fos cas que no ho entenguessin.
Entrem en l'àmbit de les perles. Comencem parlant de barrets, i no d'un qualsevol, ja que un dels tricornis més famosos de la Guàrdia Civil sortirà a subhasta els propers dies. L'objecte en qüestió, que anirà sense el bigoti, tindrà d'un preu de sortida de 6.000 euros i les ofertes s'aniran fent de 500 en 500 euros. L'objecte passaria inadvertit si no fos perquè el 23 de febrer de 1981 el seu propietari exclamà aquella famosa frase que a tots encara en fa feredat: "¡Quieto todo el mundo!".
La segona perla és força més amable i ens endinsa al món dels marsupials, fent-nos viatjat fins a les Antípodes, ja que un cangur ferit ha estat el responsable del tancament de l'aeroport de Melbourne durant hores. L'animal va refugiar-se a la farmàcia d'una de les terminals. El diari local ABC ens relata la seva aventura després que aquest fos atropellat en una autopista propera i acabés escapant-se fins a aquesta instal·lació on posteriorment fou anestesiat i traslladat per agents a una clínica veterinària. El més interessant però és la llegenda urbana que corre sobre l'etimologia de l'animal. Segons diuen, tot fou degut a un malentès entre un explorador britànic del segle XVIII que al veure's sorprès per aquesta estranya bèstia va intentar preguntar als nadius com es deia. Aquests sembla ser que li haurien repost "Kan Ghu Ru", que en el seu idioma significava "no t'entenc".