L'han feta Grossa!

Bona tarda i bon divendres. Deia el publicista nord-americà Michael Levine que 'els triomfadors tenen molta sort. Si no t'ho creus, pregunta-li a un fracassat'. I a grans problemes, gran solucions o si més no, solucions imaginatives com les que el govern es treia de la màniga ahir presentant La Grossa, una nova loteria que competirà directament amb el Gordo de Navidad. Un nou joc d'atzar que començarà a vendre's a partir del setembre i tindrà el 31 de desembre com a data del sorteig, el qual ajudarà a finançar en un 30% la despesa social i la resta serà per pagar els premis.

Després de la presentació només C's i ICV s'hi han mostrat en contra en l'àmbit polític, però també el loter per excel·lència de Catalunya, Xavier Gabriel, ha pronosticat el fracàs de la mateixa. Potser, el responsable de La Bruixa d'Or, hauria de pensar menys en la seva butxaca, que ja la té ben plena, i més en un país que mira d'obtenir liquidesa i consolidar estructures d'estat per vies diverses. Però es clar, el fet que es vengui en més de 25.000 establiments no agrada gaire a l'empresari de Sort, que veu com el seu negoci pot veure's afectat. Malgrat la incertesa sobre el bon funcionament o no d'aquesta iniciativa, encara ens queda el dubte de qui substituirà els nens del Colegio de San Ildefonso i al calb de l'anunci. A casa apostem per l'Escolania de Montserrat i en Xavi Coral.

L'altra notícia que trascendia la jornada passada i feia bullir les xarxes fou l'expulsió de Jeroni Rañé, jugador de la selecció catalana de futbol platja. El seu crim terrible fou mostrar una samarreta independentista per celebrar un dels gols. El més fumut del cas és que no fou pas l'autoritat espanyola competent qui prengué aquesta decisió, sinó la federació catalana que segons la versió oficial optà per aquesta sanció per considerar l'actitud del jugador com un acte d'indisciplina intolerable. No sabem si el fet que el president de la catalana ocupi un càrrec a l'espanyola i que aquesta hagi eixugat bona part del deute immens de la nostra federació ha provocat aquesta reacció desmesurada. Però es clar, un sempre acostuma a ser malpensat.

Com malpensats i criminals són els membres d'una organització neonazi que es dedica a torturar i assassinar homosexuals pel simple fet de tenir aquesta orientació sexual. Per més inri, el govern del Vladimir Puttin mira cap a una altra banda i a més fa lleis discriminatòries contra aquest col·lectiu. Ben diferent l'actitud dels catalans que ha afavorit que a casa nostra s'hi celebri el Festival Circuit, el major esdeveniment cultural i lúdic que portarà fins a 100 milions d'euros a la ciutat, gràcies als més de 70.000 gais i lesbianes vinguts d'arreu del món.

Posarem al punt i final amb les perles del dia d'aquest divendres assolellat. La primera és digna dels misteris del Professor D'Arbó i ens l'explica El Periódico.  I és que al metro de Nova York ha aparegut un tauró mort i encara humit. L'esquàlid el trobaren sota un dels seients dels passatgers. Algunes fonts apunten que podria tractar-se d'una campanya de marketing, jo em decanto més per la teoria que apunta més cap a una tauró de Wall Street que fou despatxat fulminalment i acabà les seves darreres hores en un trist vagó del metro.

El Confidencial publica la segona perla parlant d'un reportatge de la revista alemanya ‘Der Spiegel’ que planteja una interessant hipotesi de treball sobre el possible origen valencià d'una de les begudes més famoses del món mundial i part de l'estranger, la Coca-Cola. El setmanari ens situa a la localitat d'Aielo de Malferit, on l'empresa Micó reivindica l'autoria de l'invent el 1884. L'error que els feu perdre una fortuna el trobem en el fet que el seu inventor no registrà la Kola Coca i marxà cap a terres americanes per promocionar-la. No fou fins el 1903 que l'empresa valenciana registrà la beguda. Tot i així, per estalviar-se problemes, Coca-Cola decidí comprar-los aquesta patent el 1952 per l'astronòmica xifra de 30.000 Pessetes de l'època. Menys mal que els valencians només van promocionar aquesta beguda, sinó ja em veig també els Menús del McDonald's servits amb orxata.