Xipre: model exportable?

Bon dia i bon dimarts internautes, el cineasta Woody Allen, en una d'aquelles rauxes de genialitat que a vegades té va escriure: 'De petit vaig voler tenir un gos, però els meus pares eren pobres i només van poder comprar-me una formiga'. Tristament, malgrat aquesta hipèrbole tant de l'estil del seu autor, la cosa econòmica no pinta bé pels xipriotes i potser tampoc per la resta de països de l'eurozona. 
 
No sabem si fruit d'una dosi de sinceritat o d'insensatesa, segons qui ho valori, ahir el president de l'Eurogrup, l'holandès Jeroen Dijsselbloem,va afirmar que les mesures adoptades a Xipre serien un model vàlid per adaptar-se en futurs rescats d'altres països. Segons el madatari, 'els rescats no s'haurien de realitzar amb fons públics, sinó que els haurien de pagar les pròpies entitats financeres, els seus accionistes i com a últim recurs els dipositaris'. Òbviament, les seves paraules feren saltar totes les alarmes, un fet que es traduí en una caiguda de les borses i un augment de la prima de risc.

Per tal d'apagar el foc, Jeroen Dijsselbloem, va treure foc a les seves declaracions i es va autodesmentir dients que el cas xipriota no es fruit d'un experiment ni una plantilla a exportar, sinó que es tracta d'un cas molt particular. Aquesta marxa enrere, típica entre la majoria de polítics del món mundial, obeeix a la tant emprada fórmula del 'políticament correcte'. La veritat sovint no agrada, especialment als poders fàctics i supranacionals que acaben imposant els seus propis governants per damunt de la voluntat dels ciutadans del país. Però es clar, hi ha pocs polítics que s'enfrontin a la crua realitat i en cas de rebre pressions optin per dimitir.

Mentrestant per les Espanyes, un dels ariets més destacats del PP a la capital va tornar a la càrrega amb les seves provocacions gratuïtes i desafortunades, com ja és habitual. Així, la Delegada del Govern a Madrid, Cristina Cifuentes, va comparar la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) amb grups filoetarres, per les accions de pressió que aquesta associació està fent sobre els diputats del Partit Popular. Evidentment, això molesta en gran manera, ja que trasllada el malestar i patiment de centenars de milers de ciutadans que s'han quedat sense feina i sense casa. Esperem que la Plataforma porti als Tribunals la senyora Delegada per les paraules incendiàries i siguin els tribunals que la posin al seu lloc.

El novel·lista francès Victor Hugo va escriure que 'El futur té molts noms. Pels dèbils és l'inassolible. Pels los temorosos, el desconegut. Pels valents és l'oportunitat.' Veurem si Esquerra Republicana fa ús d'aquesta valentia i acaba entrant al govern de la Generalitat, marcant el camí cap allò que tants defensem, l'Estat Propi.