'Corralito' a l'europea


 Bon dia i bon dilluns internautes. El 1890 naixia un dels personatges que més han marcat aquells que ens agrada el món de l'humor. Julius Henry Marx, més conegut com Groucho Marx escrivia : 'Hi ha tantes coses a la vida més importants que els diners! però costen tant!'. I si no que els ho preguntin avui als xipriotes, perquè els ciutadans d'aquest petit país s'han vist sorpresos per l'anunci que el seu president ha fet no confiscant els dipòsits bancaris i restringint els diners que es poden treure. De moment, els caixers automàtics deixaran de funcionar uns dies. Aquesta dura mesura obeeix a les dures mesures que els ha imposat la Unió Europea per tal d'acollir-se a un rescat, de moment, de 10.000 milions d'euros.

Per tal d'evitar el contagi d'aquesta alarma social a l'estat espanyol, el govern s'ha afanyat a treure ferro a l'assumpte, fent ús del típic discurs que Xipre no és Espanya. Certament és així, però cada vegada ens anem assemblant més a Portugal, Irlanda, Grècia...

Al·ludint a aquesta situació d'emergència econòmica, dissabte Artur Mas convocava de forma extraordinària el govern català al Palau de Pedralbes. Una reunió inesperada que substituïa la fallida cimera anticrisi que finalment fou desconvocada. Trobada governamental que durà prop de 4 hores i que pel poc que ha trascendit s'abordà les cada dia més alarmants dificultats econòmiques que té l'administració catalana. Artur Mas va instar als seus consellers a reobrir ponts de diàleg amb Madrid, però sense renunciar al dret a decidir ni a l'estat del benestar. Potser hauríem de recordar-los que aquest famós benestar ja fa temps que l'han perdut centenars de milers de catalans.

Parlant de reunions, ens fem ressó de l'acte que l'Assemblea Nacional Catalana ha celebrat aquest cap de setmana a Girona, en que també han participat diferents personalitats com Josep Rull (CiU) i Marta Rovira (ERC), els quals no han descartat declarar la independència si finalment no es permet fer la consulta. Al marge d'això, l'Assemblea que presideix Carme Forcadell va anunciar la convocatòria d'una cadena humana pel proper onze de setembre i a més va explicar diverses mesures com la desobediència civil pacífica i proposà el maig del 2014, com a data per realitzar la famosa consulta.

Ens agradaria pensar que en cas de prohibir la consulta i havent esgotat totes les vies, el famós Pla B del President de la Generalitat, sigui aquesta declaració unilateral. Malgrat tot, també aquest cap de setmana llegíem una informació apareguda al diari El Mundo en que s'explicava que Artur Mas estaria disposat a trencar els acords amb Esquerra i a renunciar a la independència a canvi d'una millora substancial del finançament. Però, es clar ja sabem que el rotatiu de Pedro J. no és precisament un referènt fidedigne quan parla de Catalunya.

A Madrid, capital de l'encara Reino de España, Dolores de Cospedal declarava que 'ara no és hora de fer experiments sobre el model d'Estat'. Aquí observem novament la disposició del Partit Popular a trobar vies per solucionar les reivindicacions del nostre país. Segurament ara no és el moment, perquè recordem que Cospedal s'ha aficionat al concepte Diferit.

Acabem La Mossegada recomenant un web que ha nascut fa pocs dies i on trobareu informacions i articles sobre història, política, economia, cultura i un llarg etzètera que expliquen de forma planera i didàctica la realitat del nostre país, pels d'aquí i pels de fora. Catalunya-Catalonia.