Fumata blanca

Bon dia i bon dijous internautes. 'M'avorreixen els ateus: sempre estan parlant de Déu' ho escrivia fa uns anys l'escriptor alemany Heinrich Böll. A La Mossegada d'avui no parlarem de Deú, però si dels seus autoanomenats representants. No han trigat pas massa en triar Papa. Finalment, fou ahir quan una de les xemeneies més famoses del món treia el fum celestial i papal que revelava l'acord del conclave per triar al Sum Pontífex. Com diu la tradició cap dels candidats prelats fou nomenat, perquè els qui entren com a Papa en surten com a cardenals. Novetats interessants que segons apunten els experts pot suposar canvis en l'esglèsia tenint en compte el perfil del fins ara Arquebisbe de Buenos Aires, Jorge Mario Bergoglio.


Amb el nom de Francesc I, es converteix en el primer pontífex jesuïta i llationamericà que prendrà les regnes que recentment deixà l'ara hemèrit Papa Benet XVI. Tot i així, un que no creu precisament en la hipocresia vaticana, auguro que no hi haurà grans canvis en el missatge però si en les formes. L'austeritat pròpia dels jesuïtes i la proximitat vers els més pobres potser si que suposen un canvi en la tradició de la institució, però sense creuar la línia vermella, perquè el Papa Francesc I s'ha mostrat sempre molt crític, com els seus predecessors, en contra de l'avortament i amb el govern argentí dels Kirchner, especialment perquè van aprovar el matrimoni homosexual.

Sigui com sigui, el pressumptament, representant de déu a la Terra, amant del tango i el futbol, serà obserbat amb lupa arreu del món. Parlant de fumates blanques, la que es produí ahir al Parlament de Catalunya sobre la ponència del dret a decidir presentada pel PSC. En aquesta ocasió fou aprovada per 104 diputats, el 77% del vots. Evidentment, votaren en contra el front unionista de PP i Ciutadans. D'aquesta manera, l'acord insta al govern de Catalunya a negociar amb les institucions de l'Estat per tal d'acordar un referèndum que permeti el Dret a Decidir del poble de Catalunya. Veurem si quan des de Madrid, neguin, vetini prohibeixin qualsevol tipus de consulta, el PSC es maté ferm i i no baixa del tren. De tota manera, el més sorprenent d'ahir fou l'absència incomprensible del President de la Generalitat, tenint en compte el que representa aquest procés.

Acabem amb una perla que no deu haver agradat massa a La Zarzuela i als seus residents. En un article molt crític, el setmanari alemany Der Spiegel augura la fi de la monaquia espanyola, apuntant com a causes el divorci que pateix la primera institució amb el poble, degut als darrers escàndols de corrupció,  carceres i llençols de la marca Corinna. La publicació acaba dient que finalment els espanyols s'han despertat perquè no són estúpids. No perdrem la fe en aquesta escomesa i veurem si acaben tenint raó.