Auditoria


Bon dia i bon dimarts internautes. Després del temporal diuen que arriba la calma, però em temo que en el cas del Partit Popular, simplement ha començat i amenaça amb violentes precipitacions perquè la borrasca Bárcenas no perdona. Mariano Rajoy donava explicacions a l'executiva nacional i anunciava un gran pacte contra la corrupció i dues auditories, una interna dirigida per la recent tresorera Carmen Navarro; i una externa encarregada a alguna empresa del sector.

Al llarg d'aquests dies El Mundo ja anuncia que té diverses bombes informatives que, anirà dosificant, per anar venent paulatinament i no cremar tots els cartutxos de cop. Malgrat els anuncis de Rajoy, coneguts en roda de premsa de María Dolores de Cospedal, a ningú se li escapa que fer una auditoria és gairebé una entelequia, perquè si realment s'han pagat sobresous en B, això no quedarà reflectit enlloc, a menys que misteriosament aparegui algun llibre d'una comptabilitat alternativa, cosa no descartable.

Ahir es feia pública la sentència pel cas del lloguer dels trens durant la Diada per part de l'Ajuntament de Girona. Com diuen a les Espanyes 'una de cal y otra de arena', per deixar a tothom content. El Tribunal reconeix que l'Ajuntament de Girona es va excedir en les seves atribucions al contractar el transport per aquell esdeveniment que es feia fora del seu terme municipal. Ara bé, també renya la Delegació del Govern, comandada per María de Los Llanos de Luna, per malbaratar temps i recursos públics al presentar un recurs contra el consistori gironí.

El compte enrere per la votació de la Declaració de Sobirania segueix i la data límit ha fet que diversos dirigents del sector catalanista del PSC com Àngel Ros, Montserrat Tura o Joaquim Nadal pressionin la direcció del partit per tal de no votar en contra o abstenir-se. A data d'avui no sabem què faran els socialistes catalans perquè són tan imprevisibles com una gotellada en ple mes d'agost. El que està clar és que aquesta indefinició permanent no agrada tampoc als seus votants que, no veuen que amb la nova direcció el PSC aixequi el cap, ans al contrari.

L'actualitat passa també per la Zarzuela, després de saber que el pressupost de la Casa Reial, es reduirà un 4 %, especialment pel que fa a la Reina i les Infantes. Ara bé, enguany el Rei i el Príncep d'Astúries recuperen el sou del 2011, ja que l'any passat van eliminar la paga extra com els funcionaris. Un altre detall sorprenent és que deixaran d'usar una trentena de vehicles, passant de la setantena a la quarantena, no fos cas que penséssim que volen fer ús de l'opulència. 

Al marge d'aquestes consideracions, a ningú se li escapa que com diu la dita 'la dona del cèsar no tan sols ha de ser honesta, sinó semblar-ho', i quan es parla últimament de la Casa Reial no semblen massa honestos precisament. Potser per aquest motiu s'enten perquè el govern espanyol va excloure de la llei de Transparència, la Casa Reial, argumentant que no és una administració pública sinó una família. Família cada cop més nombrosa i que hem de mantenir tots els ciutadans, sí o sí, tal com diu la tant 'estimada' Constitució.