Tal faràs, tal pagaràs

Bona tarda i bon dilluns internautes. Segons deia un dels savis xinesos més famosos: 'Abans de començar un viatge de venjança cava dues tombes.' Aquestes paraules del filòsof Confuci ens situen més que mai en l'actualitat política de casa nostra i concretament al carrer Nicaragua. Segons fonts properes a l'encara líder del PSC, Pere Navarro, aquest pretén fer una demostració de força aquest dijous quan el Parlament voti la sol·licitud per demanar al Congrés espanyol el traspàs de la competència per organitzar referèndums. La mala maror als socialistes amb capelletes i famílies diverses, ha fet que Navarro reunís individualment la setmana passada cadascún dels diputats del grup parlamentari per exigir disciplina de vot.

Pel que sembla, els sectors crítics continuen insistint en la llibertat de vot o l'abstenció per tal de no quedar aïllats amb PP i C's, un fet que Navarro ja està acostumat i s'hi troba còmode a tenor de la famosa foto el dia de la Constitució. El missatge de la direcció és ben clar, aquells que trenquin l'acord de votar en contra seran expulsats. Si això acaba materialitzant-se, cosa que no està clarà per la contundència de la mesura i perquè els crítics no sempre tenen el que s'ha de tenir a l'hora de discrepar, aleshores podria produir-se no només l'escissió del partit, cosa que deixaria les mans lliures al PSOE per acabar d'absorvir el PSC, sinó que també comportaria que la formació podria passar a ser la quarta força després del PP. Tal com explica el Nació Digital, la corda tiba tant que pot arribar a trencar-se del tot a menys que arribin a un acord in extremis per salvar la papereta. Ben atents estan precisament diputats com Jaume Collboni o Rocío Martínez-Sampere que aspiren a participar a les primàries, sempre i quan el partit no els acabi expulsant en cas que siguin "dolentots" aquest dijous a la Cambra catalana.

En aquest sentit les discrepàncies, que com ja hem comentat s'han anant repetint al llarg del territori amb nombroses baixes, tornaren a fer-se sentir el passat dissabte en el primer acte del Tricentenari a la Seu Vella de Lleida, que amb esperit reivindicatiu serví per recordar la necessitat de votar si volem mantenir la nostra identitat. Evidentment, Pere Navarro no hi assistí, no fos cas que quedessin malament amb Rubalcaba.

D'altra banda, el cap de setmana ha servit per fer dues noves demostracions de força. A casa nostra, segons llegim a Vilaweb, l'ANC ha aconseguit un nou èxit recollint milers d'adhesions per a la campanya 'Signa un vot per la independència', desplegant més de 700 parades i 3.000 apoderats arreu del Principat. I al nord, Euskadi unia en una mateixa manifestació 110.000 persones de les forces nacionalistes i socials, després que una primera manifestació en contra de la política penitenciària de dispersió dels presos d'ETA fos desautoritzada, i convocada una segona que serví perquè forces fins ara antagòniques com PNB i l'esquerra abertzale marxessin plegats, un fet que ha fet saltar les alarmes a Madrid al tèmer que la "catalanitis" comenci a afectar també als nacionalistes bascos.

I menstrestant Rajoy? Fent les Amèriques i visitant Barack Obama, en una reunió que en un primer moment havia de contemplar l'escenari català, però que finalment se centrarà únicament en assumptes econòmics, ja que l'administració americana tampoc no ha volgut pronunciar-se en contra del procés català i es manté al marge. Veurem si el president del govern espanyol aconsegueix convèncer el seu homòleg venent-li la "recuperació", un fet que ho tindrà complicat si tenim en compte que fins no fa massa la Casa Blanca haviat titllat Espanya de ser el càncer de l'Euro.

Les perles d'aquest dilluns també ens faran viatjar. La primera ens arriba del país de la cancellera Merkel, ja que la premsa alemanya ha informat aquests dies d'una postal enviada des de l'antiga RDA i que fins fa uns dies no arribar al seu destinatari, un cop passats gairebé 50 anys. La raó de la tardança no ha estat ni la manca de segells ni la mandra d'un carter, sinó que la temuda policia política. La postal que anava dirigida a un programa musical de ràdio, pretenia participar en un concurs, un fet que no aconseguir ja que anys més tard el seu autor descobrí que estava a l'arxiu de l'Stasi i fou aleshores quan tornà a enviar-la a l'emissora.

La segona perla és un xic més amable i ens parla d'un nou enginy que pot marcar tendència. L'escenari ha estat el Saló Internacional de l'Electrònica de Consum ( CES ) de Las Vegas, on l'empresa francesa Cityzen Sciences ha presentat una camisa que mesura la temperatura del cos i els batecs del cor. D'aquesta manera uns sensors envien la informació a una central de dades que controla que no hi hagi alteracions en els valors. La llàstima és que tot i aquesta modernor, encara necessita algú que la renti i la planxi.