Black Friday


Bona tarda i bon divendres internautes. Avui que la publicitat ens envolta per tot arreu segur que més d'un s'haurà preguntat "què és aquesta història del Black Friday que no paren de bombardejar-nos ?". La història es remunta als voltants de 1961 a Filadelfia (no la de Kraft sinó la d'Estat Units), quan després del dia d'Acció de Gràcies, s'organitza tal caos de trànsit a causa de les rebaixes d'alguns comerços que acabaren batejant-lo com divendres negre arreu del país, ja que la caixa dels establiments passà de tenir números rojos a negres per l'augment de les vendes.

Fet aquest preàmbul i malgrat escolteu que enguany és la primera vegada que es fa el Black Friday a casa nostra, no és del tot cert i no té a veure amb el terrorífic anunci de la loteria nacional en què a una diva els ulls li surten d'òrbita i al tamborilero gairebé li salta la dentadura postissa. De fet, és encara més terrible perquè una de les coses per les quals serà recordat el PP és per les reformes que durant molt temps ha vingut anunciant després de cada Consell de Ministres. Retallades i rebaixes que han anat fent-se públiques cada divendres, motiu pel qual la premsa batejà aquest dia com el "Divendres Negre" en context ibèric.

Al marge del dia negre que han patit els treballadors de Canal 9 al veure clausurada la Ràdio Televisió Valenciana, l'alcaldesa de Madrid també patí un autèntic via crucis durant el ple celebrat ahir a l'Ajuntament de la capital d'Espanya. Ana Botella, màxim exponent del "Cup of Cafè con leche en la Plaza Mayor" va tornar a sorprendre al personal mentre discutia amb Jaime Lissavetzky (PSOE) i Ángel Pérez (IU) sobre la recent vaga de neteja que deixà bona part dels carrers fets un fàstic. En una discussió més acalorada del normal, Botella respirà fons comptà fins a 10 i sentencià la disputà amb una frase digne d'emmarcar-se: 'el PP i la reforma laboral que ha impulsat han portat el major progrés conegut a la història de la humanitat'.

En un altre context, llegim al Nació Digital una altra presa de pèl digne d'estudi protagonitzada per José Ignacio Goirigolzarri, actual presidente de Bankia. El banquer després de referir-se al perill de fallida que suposaria per l'estabilitat econcòmica una Catalunya independent, també va respondre un xic molest la qüestió d'un periodista que l'interpel·lava sobre si l'entitat que presideix pensa tornar els diners que van rebre del rescat bancari. La resposta fou molt més light i difusa que la que es referia al nostre país, i despatxà l'assumpte dient que aquesta era una qüestió superficial, i que no la podia respondre.

Parlant de respostes, la que donà el primer ministre Alex Salmond a Mariano Rajoy després que aquest últim digués que si Escòcia s'independitzava quedaria automàticament fora de la UE. Salmond en to burleta corregí el president espanyol i el convidà a llegir el llibre blanc abans de parlar, i recordà que Escòcia és una nació i no un territori, a l'igual que ell és primer ministre i no president. La premsa britànica destaca avui el possible veto d'Espanya per a que Escòcia es quedi a la Unió Europea.

Però és que la indignació dels escocesos, curiosament també la tenen els anglesos, un cop hagués trascendit un nou incident diplomàtic que ha passat força desapercebut als mitjans espanyols. Segons relata El Confindencial, la Guardia Civil s'hauria saltat a la torera la llei internacional a l'obrir una valisa diplomática amb documentació oficial del governador britànic a Gibraltar. No és d'estranyar doncs l'enuig al Parlament de Londres i la petició que diversos diputat feren demanant bucs de guerra al penyal.

Si fa un moment parlàvem de preses de pèl, la primera perla d'aquesta darrera Mossegada de la setmana sorprendrà a més d'un i una. La multinacional japonesa ha desenvolupat un nou producte que pot revolucionar el mercat dels gadgets tecnològics. Es tracta d'una perruca intel·ligent amb múltiples aplicacions com un micro GPS que guiarà al portador cap al seu destí sense perdre's. A més disposa de nombrosos sensors per mesurar la temperatura corporal , la tensió arterial o fins i tot gravar sons i imatges. El més paradoxal de tot és que ves a saber si en alguns casos la pròtesi capil·lar acaba essent més intel·ligent que la testa que la sosté.

La segona perla servida pel diari 20 minutos explica una curiosa subhasta realitzada aquesta setmana a la casa Artcurial de França sobre un dels monuments històrics més famosos del món. 220.000 euros són els diners pagats per un col·leccionista portugués per quedar-se un tros de l'escala de la Torre Eiffel. Les escales en forma de cargol foren retirades l'any 1983 i substuides per unes altres ja que incomplien les normes de seguretat. La resta de trams de l'escala han estat adquirits al llarg d'aquests anys per nombrosos col·leccionistes d'arreu.