La fractura unionista

Bona tarda i bon dimarts internautes. Fa més de 20 segles el poeta Ovidi sentenciava d'aquesta manera la causa dels cors trencats: 'Oferir amistat al que demana amor és com donar pa al que mor de set'. Amb aquesta contundència romana expressada en forma de saviesa comencem comentant el que no massa diaris de la capital del reino destaquen i és el cop de porta que Mariano Rajoy ha donat a Albert Rivera. La nova estrella mediàtica de les tertúlies madrilenyes ha vista com la seva petició de reunir-se amb el president del govern espanyol ha estat envà, especialment perquè al PP comencen a veure les orelles d'un llop que les enquestes situen com a tercera força política a Catalunya en detriment del PPC.

No és d'estranyar que Rajoy hagi fet ús de la seva particular diplomàcia i hagi relegat el cap de files de C's a parlar amb la responsable autonòmica del partit, que a hores d'ara encara és Alícia Sánchez-Camacho. La presidenta del PP, lluny d'agradar-li ser mediàtica, va deixar ben pentinat, tot i les entrades mal dissimulades, a Albert Rivera. Així, la morruda per excel·lència del panorama català va acusar el líder de Ciutadans d'afany de protagonisme, quelcom que ella sap prou bé, i de sacrificar els esforços conjunts per simple interès partidista ara que també ha presentat el seu Movimiento Ciudadano. D'aquesta manera, aquells que cada dies cerquen qualsevol tipus d'esquerda en els partidaris del dret a decidir, han vist com els dos partits que impulsen la unitat i són contraris a la consulta han trencat el diàleg. Caldrà veure si aquesta baralla d'enamorats serà definitiva o bé després de passades les eleccions europees, miraculosament tornen a estimar-se per l'interès general d'Espanya.

Diuen que més val tard que mai. El conseller Ramon Espadaler anunciava ahir la suspensió temporal dels 8 mossos imputats per la jutgessa que instrueix el cas de Juan Antonio Benítez, l'empresari del Gaixample que morir poc després que fos detingut pels Mossos. Tal com informa Vilaweb, la decisió del màxim responsable del Departament d'Interior arriba després que els darrers dies hagn aparegut nombrosos vídeos en que es veian com els agents colpejaven el detingut quan es trobava immobilitzat a terra. El més greu, no només ha estat la manca de reacció que durant dues setmanes ha tingut la Generalitat, sinó també que la jutgessa preferís un informe de la policia nacional per esclarir els fets. Aquesta indefinició no ajuda precisament massa a millorar la imatge dels Mossos d'Esquadra entre la ciutadania, prou tocada ja pels casos d'Ester Quinatana i el periodista Bertrán Cazorla. Estarem a l'espera de veure si aquest tràgic succés, mal administrat pel govern català, acaba costant el càrrec a Manel Prat, Director General de la Policia fins que Esquerra ho permeti.

Parlant de permisos, ben pocs li haurien de donar al ministre Wert per fer anuncis després de tornar-se a cobrir de glòria la jornada passada. El titular d'Educació va anunciar per sorpresa que cancel·lava les ajudes de les beques Erasmus, tot i que milers d'estudiants universitaris ja s'havien desplaçat als diferents països comptant amb l'ajuda aprovada. En un primer moment, el gran ministre va argumentar que s'havia de racionalitzar la despesa i donar prioritat a aquells que ja disponien d'una beca general. L'ensurt i la polèmica generada ha estat de tal magnitud, fins i tot al mateix PP, que José Ignacio Wert ha hagut de fer marxa enrera aquest migdia i anunciar que de moment destinarà una partida extraordinària per mantenir l'aportació estatal. Suposem que aconsellat per algú que veia com el missatge europeista que intenta vendre'ns el govern quedava seriosament tocat amb aquest càstig. Així, potser caldria reflexionar i desterrar als grans amants de les reformes a un lloc on en gaudirien plenament: els REFORMATORIS.

Les perles d'aquest dimarts tenen aires nostàlgics, si més no, econòmicament parlant. La cadena de supermercats espanyola El Árbol ha anunciat que els treballadors voluntaris  que treballin els festius i caps de setmana de la campanya de Nadal rebran el seu sou amb vals de compra de 20 euros de la cadena. D'aquesta manera, l'empresa amb més de 460 establiments intenta solventar les dificultats de liquidesa potenciant l'autoconsum. Esperem que altres negocis com les funeràries no segueixin el mateix exemple, pel bé dels seus treballadors.

D'altra banda, Florència ha trobat una nova atracció turística que no té a veure ni amb l'art dels Mèdici ni amb la gastronomia. El nostre protagonista s'anomena Ippo i és un híbrid entre zebra i ase, fruit de l'aparellament que tingué lloc en refugi d'animals de circ. L'expectació ha estat tant gran que els propietaris ja han rebut nombroses sol·licituds de la multinacional Disney i una empresa de joguines per comprar els drets d'imatge.

De tota manera internautes, no ens ha de sorprendre massa aquest cas, ja que segons les màximes autoritats en la matèria la zebra és un dels animals més antics del planeta, perquè encara es veu en blanc i negre.