Franquisme 3.0

Bona tarda i bon dimarts internautes. 'Tota forma de menyspreu, si intervé en política, prepara o instaura el feixisme'. Aquesta contundent afirmació del Nobel francès de literatura, Albert Camus, serveix per constatar aquell vell adagi que ens recorda que la història sempre es repeteix i malauradament no sempre la part bona. I un dels capítols més terribles per les nostres retines fou sens dubte 40 anys de feixisme caracteritzats per la repressió, la misèria i la manca de llibertats. De fet, els experts apunten que no estem tan lluny d'aquells temps passats, això sí maquillats de modernor i tecnologia 3.0. Aquesta és la impressió que el corresponsal del diari nord-americà The Wall Street Journal en treu de l'actual moment, posant-ho de manifest en un article que adverteix d'una reactivació del franquisme. El diari subratlla l'increment de la catalanofòbia i a l'hora es qüestiona la feblesa de les autoritats espanyoles en condemnar i jutjar els crims de la dictadura.

No cal doncs ésser una eminència per entendre que el govern del PP fa temps que té un full de ruta marcat, consistent en eliminar tot allò que no pugui controlar i recentralitzar els principals serveis, tenint com a coartada el rerefons de la crisi econòmica. Posar com a excusa la duplicitat d'organismes no deixa de tenir un obscur i malèvol objectiu centrat en uniformitzar-ho tot, fent una opa hostil a les autonomies per impedir divergències i models propis a partir de la supressió de competències. Això que per a molts és només una alarma social generades des de moviments com el 15-M, PAH o els partits sobiranistes, s'hauran de pensar molt bé com argumenten l'anomenat document CORA. 

Tal com explica La Vanguardia, el govern espanyol ha posat negre sobre blanc elaborant un informe que eliminarà aquells organismes locals i autonòmics que consideri innecessaris perquè l'administració estatal ja se'n pot fer càrrec. No cal dir que una de les autonomies més afectades és Catalunya, perquè CORA recomana la supressió d'institucions tan arrelades a casa nostra com el Síndic de Greuges, l'Institut Cartogràfic, el Meteocat,  l'Institut Català d'Energia, la Sindicatura de Comptes, i un llarg etcètera. Evidentment, l'executiu de Rajoy no posa sobre la taula l'eliminació dels organismes de la seva competència i  destaca que la despesa econòmica es veuria reduïda en gran manera. No és d'estranyar doncs, veure que el Partit Popular es manifesta reiteradament en contra de canviar la constitució, ja que a base de decrets i reformes no li calen ni llums ni taquígrafs per fer i desfer a voluntat per la porta del darrere.

Parlant de voluntat, la que dia sí i dia també tenen els ariets de la caverna mediàtica per sembrar dubtes i malestar parlant de Catalunya. Sota el lema de divideix i venceràs, avui El Mundo publica una informació destacant el malestar creixent dels Mossos d'Esquadra davant el procés independentista. En aquest sentit, explica que per tal que aquests suposats professionals descontents no perdin la seva feina, el ministeri de l'Interior de Jorge Fernández Díaz, està estudiant vies legals per tal que els policies catalans puguin integrar-se a la Policia Nacional espanyola, que el acollirà amb els braços oberts.

Després de tanta bilis, relaxem-nos un xic a través de les perles balsàmiques d'aquest dimarts. La primera ens arriba de la ciutat belga de Genk on el club de futbol Racing Boxberg ha estat portada en tots els diaris després que trascendís el darrer fitxatge del mercat d'hivern. L'equip que actualment es troba a la quarta categoria provincial de Bèlgica ha volgut fer una aposta de futur contractant una jove promesa que destaca pel seu domini de la pilota. Bryce Brites, no deixaria de ser un nom més entre els futbolistes que aspiren a triomfar als terrenys de joc, però el seu cas  és força més peculiar ja que només té 20 mesos.

La segona perla no deixa de ser estrambòtica o fins i tot llunàtica. Segons informa Europa Press, la Nasa està desenvolupant un nou experiment consistent en plantar naps, alfàbrega i unes herbes anomenades 'Arabidopsis' a la Lluna. L'experiment pretén demostrar l'adaptació d'aquests vegetals al satèl·lit de la Terra per tal que en cas de crear-hi una colònia pogués ser autosostenible. L'experiment que es durà a terme el 2015 no deixa massa clar qui regarà les plantes quan els astronautes marxin de vacances. No descarteu que aquests deixin les claus de l'hortet a un veï de color verd per tal que els regui les "plantetes".