Annus horribilis de la "Marca España"

Bona tarda i bon divendres internautes. 'Conèixer les coses que el fan a un desgraciat, ja és una espècie de felicitat.' Almenys aquesta era la idea que tenia l'escriptor francès François de la Rochefoucauld referint-se a la malastrugança. El cert és que si la capital d'Espanya comença a fer balanç d'enguany, el resultat  no serà especialment satisfactori. Sempre s'ha dit que les desgràcies mai venen soles i a Madrid s'han doctorat en la matèria al llarg d'aquest 2013. La maledicció ja fou visible internacionalment al veure allunyar-se el jocs olímpics del 2020 a ritme de relaxing cup of café con leche, quelcom que no ha passat desapercebut a la revista nord-americana Time al qualificar la seva intervenció en anglès com un dels fets més ridículs protagonitzats pels alcaldes del món. 

Evidentment, si hi ha quelcom que encara alteri més la casta governant, tal com diu el gran Jaume Barberà, això és el procés català que els treu de polleguera. Ahir en vàrem tenir un bon exemple, que agafà bona part dels dirigents estatals fora de joc, només calia veure les cares d'emprenyats que feien, preguntant-se "per què ens està passant a nosaltres?" Després del que ells consideren una traïció i una conspiració d'aquells "gals" que van al seu "rotllo", avui que encara no havien acabat de digerir que un grapat de partits transversals es posessin d'acord per fer la consulta, resulta que un nord-americà els ha acabat d'aigualir la festa. I és que la coorporació del magnat Sheldon Adelson ha anunciat aquest migdia en un comunicat que abandonava el projecte d'Eurovegas que s'havia de construir a Madrid.

El més simptomàtic és que les poques reaccions que hi ha hagut des del govern espanyol han estat per restar-li importància a un projecte que al final "no hauria estat rentable". Imagineu-vos la cara de pasta de moniato que se'ls deu haver quedat al fer-se públic l'anunci, d'una megainversió que gairebé havia de salvar el país d'aquesta gran crisi, fins el punt que estaven a punt de modificar la Llei del Tabac perquè l'empresari es sentís còmode. No he escoltat ni una veu esgrimir que marxaven per culpa de la mala imatge financera que encara continua tenint Espanya, malgrat les reformes d'en Mariano. Això sí, en el seu dia, sí que dirigents i mitjans es vantaven de la victòria respecte Barcelona perquè els nord-americans havien preferit la solvència de la "Marca" a la inestabilitat causada pel procés independentista català.

D'altra banda, ens cal parlar també de la incomoditat que comencen a tenir a La Moncloa amb determinats periodistes a les rodes de premsa. Tal és l'enuig que els provoquen certes preguntes dels professionals nacionals i els corresponsals, que han decidit posar límit a determinats mitjans i serà a partir d'ara el govern qui autoritzi a preguntar, no fos cas que el cap de l'executiu no tingués la "xuleta" escrita per un altre (ja que ell es fa un embolic amb la seva lletra), i es quedés en blanc.

Al marge dels intringulis de com es va cuinar l'acord d'ahir, que recull el diari El País en un interessant article, cal esmentar la virulència amb què reaccionaren determinats rotatius preguntant des de primera hora de la tarda sobre si calia suspendre l'autonomia de Catalunya després dels darrers esdeveniments. un dels casos més flagrants tingué com a protagonista La Razón, el diari de José Manuel Lara (Planeta) dirigit per Paco Marhuenda. El rotatiu acabà falsejant la pregunta d'una enquesta sobre la consulta perquè els resultats no eren afins als interessos, donat que els lectors que en un primer moment contestaren que la consulta no s'havia de prohibir. Trobareu aquesta impresentable tergiversació al E-notícies.

La primera perla d'aquest divendres ens recorda que cal anar sempre amb els quatre ulls ben oberts, sobretot quan comprem per internet. Això és precisament el contrari del que va fer Peter Clatworthy, un jove anglès que es gastà uns 800 euros en la nova consola Xbox One per regalar-li al seu fill. El protagonista que va comprar el producte a través del portal eBay, va veure com els seus diners es volatilitzaven màgicament, perquè enlloc de rebre un paquet amb l'esperat producte va descobrir que aquest s'havia convertit en una simple foto, ben cara per cert, de la consola. El seu pecat fou que no llegí fins al final l'anunci d'internet, perquè en lletra petita especificava que era una foto, motiu pel qual el jove no pogué presentar una denúncia. Ho trobareu al Daily Mail

La segona perla també ens deixa bocabadats per l'absurditat de la notícia. Si els Estats Units sovint es caracteritzen per marcar tendències arreu del món, el cas al que ens referim difícilment creuarà les fronteres. Després que la cadena canadenca CBC News informés de l'existència de les pastilles amb gust a penis Gay Away que afirmaven "curar" l'homosexualitat, les autoritats van optar per retirar-les dels mercats nord-americans per la falsa publicitat, a l'assegurar que en els moments de dubte o de desig, només calia prendre unes càpsules i la cosa tornava a la normalitat.

Increïble que a dia d'avui encara hi hagi gent que pensi que l'homosexualitat és una malaltia a erradicar. En fi, com deia el filòsof Amos Bronson Alcott: 'La malaltia de l'ignorant és ignorar la seva pròpia ignorància.'