Si l'enveja es tornés tinya

Bon dia i bon dimecres internautes. 'Quatre característiques corresponen al jutge: Escoltar cortesament, respondre sàviament, ponderar prudentment i decidir imparcialment'. La cita del filòsof grec Sòcrates hauria de ser l'ideal de tot sistema judicial, però el cas és que si tenim en compte la credibilitat que aquest estament té entre la ciutadania deixa bastant que desitjar segons els darrers resultats del CIS. "Si l'enveja es tornés tinya, mig món grataria", si més no en som alguns que sentim aquesta necessitat d'alliberar-nos d'una picor desmesurada que ens afecta quan veiem que el lema principal de la Revolució Francesa continua vigent, i aquí sentim ploure perquè la constitució i les seves castes impedeixen que el sol brilli. Llibertat, igualtat, fraternitat s'han tornat a escoltar al país veí després que tot un expresident fos interrogat i detingut durant força hores a causa d'una investigació per tràfic d'influència.

Òbviament, aquesta enveja sana no ve pel fet de tenir un cap d'estat esquitxat presumptament per la corrupció, perquè això aquí n'estem més que servits, però si perquè a diferència del que constatem diàriament aquí, els francesos tenen força diferenciats el poder judicial i executiu, ben lluny del cas espanyol que sovint sembla un binòmi difícil de separar. És evident que França ens guanya per golejada en el terreny democràtic, perquè amb Sarkozy ja són dos els presidents que han hagut de passar pels tribunals, com ja ho feu en el seu dia el seu predecessor Jacques Chirac l'any 1995.

Quan vegeu les barbes del vostre veí tallar…, poseu les vostres a remullar. Aquesta és la idea que més tard o més d'hora haurien de tenir present els nostres dirigents, que encara veuen amb certa indiferència el fet que a "Sarko" se l'imputi, juntament amb el seu propi lletrat, un jutge i un advocat de la Cort de Cassació perquè hauria fet gestions il·legals per esbrinar com anaven les investigacions obertes sobre el presumpte finançament de la seva campanya amb 40 milions d'euros per part de Gadafi.

Aquí en canvi, el cas Gürtel fa anys que no avança i el cas Urdangarín sembla que no acabarà traspassant la línea vermella, ja que qui més qui menys te clar que les altes instàncies judicials tenen molt present qui mana i com a molt, per tal de calmar la pleb, acabaran posant una simple sanció econòmica i passant pàgina fent honor a la sempre recorrent cita cristiana: "Aquí pau i després glòria".

I mentre a la capital del reino l'ambaixador dels EUA a Espanya, James Costos, tornava a crispar els nervis del govern espanyol afirmant que el seu país s'adaptaria sense problema a una Catalunya independent si es donés el cas, el president del govern meditava en veu alta parlant d'una possible reforma de la llei electoral. El tema no és menor, perquè després de perdre 2,6 milions els populars s'han posat les piles no per corregir i millorar les polítiques socials sinó per mirar de blindar el seu poder canviant la forma de triar els alcaldes, essent únicament la llista més votada la que pugui governar el municipi. Així, el PP s'asseguraria que malgrat el mals resultats, poguessin mantenir fins a 40 capitals de provincia com Madrid o València en les properes eleccions del 2015.

La Perla d'aquest dimecres ens situa a la capital britànica, seu de la famosa i prestigiosa Sothebis. La premsa d'aquell país ha tornat a situar a la polèmica Tracey Emin, una jove artista que el 1999 guanyava el Premi Turner amb una obra més que qüestionable. Si en el seu dia "My Bed" ja aixecà polseguera entre els intel·lectuals, ara torna a l'actualitat perquè la casa de subhastes ha anunciat que el preu adjudicat a'aquesta obra centrada en la imatge d'un llit sense fer, amb els llençols tacats d'orina, i el terre farcit de preservatius, cigarretes, calces i diverses substancies, ha estat 3,2 milions d'euros.

Un fet que demostra l'evolució del nou art per alguns i la decadència per uns altres. En definitiva, no renyeu pas als vostres fills/filles si no s'han fet el llit o endreçat la cambra, simplement feu una foto i difoneu-la, ves a saber si els vostres hereus us faran milionaris!