2019: de 7 a 16?

Bon dia i bon divendres internautes. 'El futur té molts noms. Per als dèbils és l'inabastable. Per als porucs, el desconegut. Per als valents és l'oportunitat.' Les paraules del novel·lista francès Victor Hugo descriuen en gran manera allò que molts catalans tenim en ment, l'oportunitat de canviar a través de gestos valents i ferms que ens permetin avançar cap a l'estat propi de forma democràtica i sense que ningu s'esquinci les vestidures. En aquest sentit i donat la setmana electoral en que estem immersos, resulta interessant la projecció que fa la Fundació Josep Irla quan Catalunya hagi trencat les cadenes que encara la mantenen unida al Reino de España. El vídeo és fruit d'un estudi sobre les conseqüències que tindria pel nostre país destaca que passaríem d'estar representats de 7 a 16 a l'Eurocambra.

De l'Eurocambra en varen parlar abastament al llarg de dues hores els polítics amb representació al Parlament Europeu que ahir a la nit participaren al debat organitzat per la televisió pública catalana. El col·loqui versà bàsicament al voltant del paper que tindria un país independent a la UE i un segon bloc centrat en l'economia. Com era d'esperar, Tremosa (CiU), Terricabras (ERC) i Urtasun (ICxV) defensaren àmpliament el dret a decidir i la necessitat de millorar els resultats per tal d'enfortir el aquest missatge a Europa. En canvi López (PSC), Fisas (PP) i Giménez-Barbat (UPyD) s'escudaren en que l'actual legislació espanyola impedeix qualsevol tipus de consulta que posi en qüestió l'statu quo.

Així, no deixà indiferent sobtà la no presència de C'S i sí la de UPyD, un fet s'explica pel fet que a dia d'avui la formació d'Albert Rivera té cap eurodiputat. La sorpresa també vingué per part de María Teresa Giménez-Barbat, no sabem si per manca d'experiència o bé simplement perquè ella és "rareta" tenint en compte les seves intervencions "peculiars", que acabaren sent trending tòpic al Twitter. Afotunadament, el debat també tingué algun capítol dedicat a la corrupció, un fet diferencial respecte a l'exclusiu celebrat a TVE entre Arias Cañete i Valenciano on segrestaren bona part dels temes que més preocupen als ciutadans.
 
A pocs dies per les eleccions encara està per veure si el desig de Ramon Tremosa 'Serem respectats si transformem la Via Catalana en vots' serà materialitzat a les urnes, però el que sí hem pogut veure aquests darrers dies de campanya ha estat un augment en la tensió entre CiU i ERC, després que els republicans publiquessin un vídeo que posa de relleu els dubtes existents a la federació nacionalista, centrant-se especialment en la figura de Duran i Lleida que sembla estar desparegut en combat. No han agradat massa aquestes al·lusions al democristià, el qual va aprofitar ahir el seu Twitter per carregar contra els republicans. Aquest foc creuat però, i malgrat pocs diaris se'n facin ressò també vingué sutilment aquesta setmana per part d'Artur Mas, el qual excusà l'absència de Jordi Pujol en un acte després a causa de compromisos contrets a Alemanya. La frase del president frou prou eloqüent i tothom entengué a qui anava dirigida també: "Va bé, perquè així tothom sap el per què de la seva absència en aquest dies de campanya".

De l'incident amb el cotxe oficial de Montoro només destacarem el que publiquen alguns mitjans de la caverna madrilenya titllant de situació de "Kale borroka amb corbata", culpabilitzant el moviment independentista dels fets. Llàstima que aquesta miopia els impedís veure a ell i als dirigents populars que les banderes enlloc d'estelades tenien una A d'anarquisme, però es clar, en aquest cas han optat pel "paso palabra" i assenyalar a uns "radicales independentistas".

 

La perla d'aquest divendres ens porta al sempre diveritit i apassionant món dels noms de persones, que novament ens brinda l'institut d'estadística espanyol (INE) amb l'actualització del padró. D'aquesta manera, observem que la passió i alhora inspiració que els espanyols tenen en estrelles de la música, el cinema o els esportistes més populars per posar els noms als seus plançons. Així, trobem 604 dones amb el nom de Shakira, 40 nois que es diuen Neymar i 20 que es diuen Messi.

L'anècdota sensacional la protagonitza un nom molt conegut pels lector del Cavall Fort, i és que el famós personatge d'Ot el Bruixot de Picanyol que enguany es jubila, ha provocat que la professionalitat d'algun treballador de l'Agència EFE quedés en entredit al informar  que 515 catalans s'anomenen Operación Tiunfo, per allò de la semblança amb OT.