I ara el 27-S

Bon dia i bon dilluns internautes. 'La desesperança està fundada en el que sabem, que és res, i l'esperança sobre el que ignorem, que és tot.' L'afirmació de l'escriptor belga Maurice Maeterlinc ve força a tomb per situar-nos en una nova pantalla després d'un nou èxit d'organització i participació de la via lliure del passat Onze de Setembre. Els catalans, ja se sap, no sé si per la història que hem hagut de viure, som patidors de mena i fins a l'últim moment no les teníem totes si acabaríem omplint la Meridiana. El cas és que ho vàrem fer i "Brutalment bé" per cert. Possiblement perquè ja comencem a tenir certa experiència en això de mobilitzar-nos massivament, cosa que no poden dir als altres límits.

Sigui com sigui, la "serp multicolor" tan emprada en les retransmissions ciclistes es convertí altra vegada en un clam democràtic, familiar, il·lusionant i esperançador. El cansament que tan baticinaven des de Madrid no tingué lloc i el prop de 2 milions de persones serviren novament per demostrar a Espanya i al món que això nostre no té marxa enrere. Reaccions? Ara com ara, molt poques i en la línia esperada. La vicepresidenta Saénz de Santamaria sense moure's de la línia constitucionalista afirmant que "si no es compleix la llei no s'és demòcrata". La seva companya Cristina Cifuentes "sentint vergonya" d'una manifestació a favor de la corrupció. I per rematar-ho, l'exministra del PSOE, Maria Antonia Trujillo, equiparant la via lliure amb les mobilitzacions feixistes. O sigui, res de nou que no ens hagin dit ja abans.

Malgrat s'esforcin a dissimular-ho és evident que a Madrid no els fa cap gràcia l'èxit de la Diada, i menys quan centenars d'enviats especials i corresponsals n'informen arreu del món, perquè per desgràcia d'ells la "roba bruta" ja no es renta a casa. Tot i així, en clau domèstica miren de posar cullerada en tot allò que pugui condicionar els vots de cara al 27-S i és en aquest sentit fins a l'últim moment C's, PP i PSC-PSOE van mirar d'impedir la retransmissió de la manifestació, al considerar-la un acte electroral de Junts pel Sí.

Resultat? Doncs que per bé que inicialment la Junta Electoral Provincial va dictaminar que es podia emetre perquè no la considerava un acte electoral, hores després des de la capital del reino, la Junta Electoral Central desautoritzava la seva "sucursal" i malgrat manetenir la cobertura televisiva exigia que TV3 i Catalunya Ràdio compensessin els partits unionistes amb espais informatius de la mateixa durada. Una manera, en certa manera, de donar la raó als partits unionistes que es queixaven del segrest de la Diada per part d'una formació, quan en realitat ni PP ni  C's hi assistien mai.

I ara què? Votar i votar massivament per tenir un mandat democràtic consistent. A manca d'un referèndum aquesta és l'única manera de seguir avançant, tal com explicava ahir Artur Mas en una entrevista a La Sexta. I les urnes serviran no només per triar els diputats al Parlament sinó per saber si el procés té prou força per seguir endavant. Òbviament, els resultats seran bàsics i a ningú se li escapa que caldrà que els partits independentistes assoleixin una majoria absoluta àmplia per aplicar el full de ruta pactat. Ara bé, comptant que des de les institucions espanyoles ens posaran mil i un obstacles, legals i/o policials, el president de Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sànchez, explicava el dia després de la Diada que la seva organització no descarta allò que en el seu dia tant se li va criticar a Oriol Junqueras, fer actes de desobediència civil.

En fi internautes, encara queden 13 dies pel comptes enrere i no és qüestió de perdre l'oremus, a diferència del que han fet ja a Madrid, els qual se les veuen venir.