El jueves també ABDICA

Bon dia i bon divendres internautes. Un dels autors clàssic de La Mossegada és el científic i polític Benjamin Franklin,  el qual tenia molt clar allò que ens fa diferent dels animals: 'Els homes són criatures molt rares: la meitat censura el que ells practiquen, l'altra meitat practica el que ells censuren.' Aquesta hipocresia, sovint en forma de d'autocensura, té com objectiu acotar els límits de la llibertat per tal de preservar aquesta bassa d'oli en la que sempre ha viscut una institució que fins i tot els monarquics diuen que ha vingut a menys.

Aquesta mania persecutòria de silenciar qualsevol tipus de crítica o broma a la institució règia, més pròpia de règims totalitaris, s'ha mantingut al llarg dels més de 30 anys de "democràcia", un fet que saben prou bé aquells que als anys 80 van gosar vincular el cap de l'Estat amb el 23-F, patint no només el segrest dels seus llibres sinó també multes i penes de presó. I si una cosa treu de polleguera al poder és la crítica i la caricatura, quelcom que a la revista satírica El Jueves coneixen ben de prop, ja que el seu humor corrosiu ha provocat més d'un segrest de la publicació per ordre judicial.

Si a les trucades d'altes instàncies o les amenaces judicials li sumem el vet del grup editorial al que pertanys, aleshores la situació és fa insostenible. Això és precisament el que va passar ahir a la redacció de la publicació després que RBA Editores decidís vetar el número que havia de sortir als quioscs, tenint com a protagonistes el rei sortint i l'entrant. En aquest sentit, malgrat que Sant Joan està a la cantonada, la situació als mitjans de comunicació no és per tirar coets, però encara hi ha professionals prou íntegres i conseqüents que es planten davant les injustícies.

Així,  dos dels dibuixants de ‘El Jueves’, Albert Monteys i Manel Fontdevila, van anunciar que abandonaven la publicació, davant la imposició de fer qualsevol tipus de broma o referència a temes que afectin la Casa Reial, la qual sembla que ha de seguir semblant immaculada, casta i pura, cosa difícil si permet la censura en detriment de la transparència que darrerement ens volen vendre.

Al marge d'aquestes consideracions, La Zarzuela de tant en tant filtra informacions més o menys interessades sense revelar la font. La jornada passada en teníem un nou exemple quan alguns assessors de la institució explicaven que l'abdicació de Juan Carlos I no obeeix als resultats de les passades eleccions però si que hi té quelcom a veure la tardor "calenta" que es prepara a causa de la tensió per la consulta a Catalunya. Aquestes mateixes fonts no van voler valorar la no assistència del president Mas a la coronació ni tampoc l'abstenció de CiU en la llei d'abdicació.

Les perles del dia faran parlar molt, fonamentalment perquè tenen com a protagonistes la llengua. La primera ens l'apropa Nació Digital explicant un nou cas de violència i discriminació lingüística al País Valencià. Segons explica Acció Cultural del País Valencià, un ciutadà va denunciar Un metge i una zeladora de Crevillent perquè van decidir no donar-li assistència sanitària pel simple fet d'adressar-se a ells en valencià. Tot i que el Jutjat d'Elx desestimà la denúncia, no passà el mateix amb l'Audiència Provincial d'Alacant. Veurem si en una terra on els tribunals són poc amants de la llengua pròpia la denúncia acaba en penes de presó o simplement en sancions administratives que probablement acabarà pagant "gustosament" la Generalitat Valenciana d'Alberto Fabra.

L'altra perla és la que ens ofereix l'informe elaborat per la Universitat de Cambridge, segons el qual els alumnes de Primària tenen un nivell ´d'anglès superior al de la majoria de polítics espanyols. Representants públics que evidentment no tndran en compte la febre generada pel la sèrie Game of Thrones (Joc de Trons) o Star Trek, que han arribat a crear llengües artificials com el Dothraki o el Klingon, amb les corresponents acadèmies oficials on estudiar-les.