El respecte reial

Bon dia i bon divendres internautes. Henry F. Amiel va escriure que 'La bondat és el principi del tacte, i el respecte pels altres és la primera condició per saber viure.' La frase d'aquest autor suís del S.XIX serveix per endinsar-nos en el discurs que el nou monarca espanyol va pronunciar ahir per terres gironines en el marc de la cinquena edició dels premis de la Fundació Príncep de Girona. No cal negar la virtut per esforçar-se en fer, o millor dit llegir, un discurs bilingüe, però que el llegir no ens faci perdre l'escriure, perquè també Albert Rivera o Alícia Sánchez-Camacho ho fan i no per això respecten la voluntat dels catalans.

Felipe VI, la cara amable de la prefectura de l'Estat, va destacar el respecte a la nostra llengua i feu una crida a l'entesa i la convivència entre els pobles d'Espanya. Si una cosa tenen clara a Madrid, a part de no tenir platja, és que això dels catalans no s'apaga sinó que malgrat ells va in crescendo. I la corona no n'és pas aliena, quelcom que es tradueix en l'increment de visites del propi Felipe per les nostres contrades per recordar-nos qui mana o arbitra no sé ben bé què.

Poca credibilitat pot tenir una institució hereva del franquisme, que afirma que el castellà no fou mai imposat i a dia d'avui lluny de mullar-se a favor de consultar els catalans continua lloant la unitat d'Espanya. A més, resultesn curioses les seves paraules fent esment a la "comprensió a la realitat catalana i al pensar dels catalans" quan fa només dues setmanes el consistori gironí aprovava una moció rebutjant el títol de Príncep o Princesa de la ciutat. Tan és el cas que en feu Felipe VI que en el seu parlament no passà de puntetes sobre la matèria sinó que reivindicà el títol nobiliari per la seva filla de 8 anys.
 
Pardoxalment a la visita reial, mentre el Parlament de Catalunya aprovava una moció d'ICxV reclamant un referèndum entre Monarquia-República, l'activista Ada Colau presentava la plataforma Guanyem, tot deixant enrere la idea de no implicar-se en política després d'abandonar sobtadament la primera línia de la PAH. Tot i que encara no han confirmat que pensen presentar-se a les municipals de la capital catalana com una alternativa d'esquerres, ahir l'exportaveu de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca no va mullar-se sobre la consulta, ja que segons Colau aquest no és el debat que preocupa ara mateix la societat catalana.

Parlant de preocupacions, Alfredo Pérez Rubalcaba va voler tirar pel dret i treure-se'n unes quantes de sobre renunciant al seu escó després de 21 anys al Congrés. Aquest buit de poder dins el PSOE no només preocupa als socialistes, sinó que vist els aplaudiments que la bancada dels populars li dedicà al líder de l'oposició, també els deixarà un xic orfes per por a la radicalització que pugui tenir la formació a causa de la nova competència d'algú que curiosament té el mateix nom que el seu fundador, Pablo Iglesias.


La perla del dia ens arriba des del bressol de les xarxes socials. Segons explica l'agència Europa Press, un ciutadà de Minnesota va veure's sorprès pel robatori al seu domicili mentre era fora. El cas que no deixa de ser anormal per l'elevat índex de la ciutat, sí que resulta sorprenent per la celeritat que ha portat la policia d'aquesta ciutat nord-americana a resoldre el cas recuperant els objectes sostrets i detenint-ne l'autor.

El cas és que Nicholas Wig, de 26 anys, fou detingut amb les mans a la massa virtuals, ja que el seu mal cap no només el portà a cometre diversos delictes sinó també a fer-los públics perquè aprofità que la casa on "treballava" tenia ampli de banda i fou quan es connectà al seu compte de Facebook, oblidant tancar la sessió després de marxar.

L'oblit que podria comportar-li fins a 10 anys de presó posa de manifest que aquest excés de protagonisme que alguns tenen a l'hora de voler explicar-ho tot el que fem, no sempre resulta productiu, si més no pels lladregots despistats.