Del tricorni a la barretina

Bon dia i bon dijous internautes. 'La demagògia és la capacitat de vestir les idees menors amb paraules majors.' La cita del president Abraham Lincoln continua més que vigent 150 anys després i el govern espanyol n'és un dels principals usuaris. Aquests dies les clavegueres de l'Estat han reblat novament el clau regalant-nos un nou concepte que fins ara teníem clar: "cop d'estat". 

Fins avui qui més qui menys l'entenia com la "presa del poder amb mètodes violents i antidemocràtics". Doncs bé, els academicistes espanyols s'han vist superats per polítics i periodistes de Madrid que, sense cap mena de rubor, han pervertit el significat real del terme. No ha trigat massa a seguir la consigna el nou líder del PP a Catalunya, Xavier Garcia Albiol, un home poc il·lustre i menys il·lustrat que aquest dimecres es mostrava cofoi i encantat d'haver-se conegut. El seu "PaPanatisme" el magnificà ahir mateix al posar-se la medalla d'haver paralitzat la tramitació de la proposició presentada aquest dimarts per Junts x Sí i la CUP.

Sigui com sigui, per molts pals a les rodes que vulguin posar-nos als "nous colpistes amb barretina" haurien d'entendre que això nostre és imparable. Coneixent el personatge està clar que aquesta argúcia legal en forma de filibusterime no l'ha trobada Albiol, entre altres coses perquè dubto que conceptes tan de moda com aquest o "transversal" hagin estat mai en el seu imaginari. L'alegria i la felicitat, però, són conceptes efímers que duren el que duren i sovint obeeixen a un cert autoengany, cosa a la que companys de viatge com C's i PSC també abracen diàriament.

Si a la tècnica "filibusterista" hi afegim la detenció de nou persones d'ideologia anarquista en el marc de l'operació Pandora, trobem una mostra més d'una estratègia per desestabilitzar el procés. No és pas casual que en aquesta ocasió l'Audiència Nacional hagi optat per enviar la policia catalana i així forçar les ja dèbils relacions amb la CUP. Quelcom que aparentment sembla que funcionà, vist que la formació d'Antonio Baños va suspendre ahir les negociacions amb JxSí, acusant el govern català de fer la gara-gara als tribunals espanyols.

Un idea que no quadra gaire si tenim en compte la plantada en tota regla que els jutges catalans han fet al Govern de la Generalitat al negar-se a assistir al Dia de la Justícia. Segons ha transcendit, els magistrats del TSJC han rebut ordres directes del Consell General del Poder Judicial prohibint-los l'assistència a l'acte institucional organitzat pel Departament de Justícia. Això i el fet de les concentracions davant el Palau de Justícia en favor dels imputats pel 9-N, han enrarit encara més la tant pregonada "independència" judicial.

En fi internautes, que mentre als altres límits encara cultiven el "Valor y al toro", jo m'estimo més quedar-me amb cites com les Winston Churchill: "Valor és el que es necessita per aixecar-se i parlar, però també és el que es requereix per seure i escoltar".