Felip VI, el desitjat?

Bon dia i bon dilluns internautes. 'El senyal infal·lible d'un mal regnat és l'excés d'elogis dirigits al monarca.' Aquesta frase que fins i tot signaríem molts republicans la pronuncià curiosament el Marquès de Vauvenargues al llarg de S.XVIII. Vist com funciona el Reino de España, ja cal que comencem a calçar-nos perquè l'ensabonada que ens espera del monarca serà de ben segur ensucrada i maratoniana. Òbviament, hi haurà temps de fer balanç d'un regnat imposat pel franquisme i personalitzat en el que fou delfí del Generalismo, que malgrat hagi regnat i no governat, no ha estat a qualsevol preu.

D'aquesta manera, la famosa frase del dictador "Lo dejo todo atado y bien atado" s'ha arribat a complir més que la pròpia carta magna del 78, no només pels privilegis que ha tingut els seus successors sinó també per les subvencions rebudes pels Franco i la manca d'un judici als crims comesos al llarg de 40 anys de manca de llibertats, sota el pretext que era per l'interès general, i la veritat és que fou així, per "l'interès del general Francisco Franco Bahamonde"

Si la lloança de Juan Carlos serà un continu en l'espai i el temps, no m'imagino com serà la del nou rei Felipe VI, el qual no només serà protagonista de debats i tertúlies més o menys serioses, sinó també serà "carnassa" de la premsa del cor, que gaudiran com mai d'ell i de la seva muller periodista, convertida ara en reina. Veurem si el nou cap d'Estat i príncep de Girona, afavoreix un canvi en les estructures de l'estat o segueix la mateixa línia paterna, dedicant més temps als negocis familiars que als problemes reals, que no reials.

L'altra incògnita recaurà en saber si aquells republicans de pa sucat amb oli reconvertits en monarquics, altrament dits juancarlistas, faran acte de cortesia i genoflexió com han fet fins ara o bé tornaran a les arrels. El cert és que si fem cas a la història, els canvis reials no sempre han afavorit serfs i plebeus, tal com succeí amb Fernando VII que passà de ser "el Deseado" a "el más Odiado", al recuperar els principis de l'absolutisme més pur i dur. 

De tota manera, aquells que sempre donàvem gràcies a déu per haver perdut de vista les mil i una reposicions de Verano Azul, ens tocarà aguantar un estiu blau després de la notícia d'avui, tot i que qui realment té potestat i autoritat per optar a la corona és el poble del barrufets, per allò tant tronat de la sang blava.

I un dels que garants d'aquesta monarquia sempre ha estat el Tribunal Constitucional, on se suposa com el valor, que els magistrats que l'integren són un exemple de correcció i legalitat. Ves per on, aquest cap de setmana, un dels seus jutges més afins al PP, Enrique López, ha donat positiu en un control d'alcoholèmia, després que la policia l'aturés per circular sense casc fent alguna ziga-zaga. No deixa de ser curiós que en els darrers mesos, fins a 10 càrrecs populars han estat sancionats per passar les penes honorant a Bacus.

La perla del primer dia de la setmana ens arriba de Bilbao, ciutat que aquest cap de setmana ha acollit el Festival Iberoamericà de la Comunicació Publicitària "El Sol". El premi a la millor comunicació publicitària ha recaigut en l'agència McCann Lima, la qual ha llançat un curiós anunci patrocinat per Coca Cola Perú perquè els peruans somriguin quan es facin la foto del DNI. La campanya "DNI Feliz", insta als ciutadans a tenir una actitud més riallera davant la vida, si més no perquè els funcionaris que acostumen a revisar els documents d'identitat no es trobin amb cares llargues i malhumorades, tan com les nostres cada vegada que ens renoven aquell tros de paper plastificat amb una bandereta que no és la nostra. Per tant, millor que vinguin quan recuperem la independència, perquè les nostres rialles aniran d'orella a orella.