"Alea jacta est"

Bona tarda i bon dijous internautes. 'Amb el puny tancat no es pot intercanviar una encaixada de mans.' Aquestes paraules de l'exprimera ministra Indira Gandhi deixa de manifest la voluntat de diàleg d'aquells que defensem el dret a decidir enfront l'immobilisme de l'unionisme. Si bé el resultat positiu de la votació d'avui a la Cambra catalana era previsible, no ho era tan la decisió que prendrien els díputats dels corrents crítics del PSC. Finalment la proposició per demanar la competència per fer la consulta ha acabat aprovant-se amb 87 vots a favor de CiU, ERC, ICV-EUiA i tres diputats del PSC. Per la seva banda,  els 43 diputats del PP, C's i la resta del PSC s'han tornat a posar d'acord, mentre que els tres diputats de la CUP han optat per l'abstenció.

Al marge d'aquest resultat el punt de tensió per uns i de tranquil·litat per uns altres l'han centrat Marina Geli, Núria Ventura i Joan Ignasi Elena, que desmarcant-se del grup parlamentari no han permès que el partit es convertís en una presó i han votat en consciència apretant el botó del sí. Però hi ha hagut més teca, perquè també s'especulava que Roció Martínez-Sampere podia votar-hi a favor, però finalment ha fet cas de la consigna de la direcció socialista i ha fet No crític, anunciant però que ho feia a contracor i per això abandona l'executiva. Aquesta mateixa decisió és la que ha près l'exdiputada Laia Bonet, que a l'igual que la seva companya ha anunciat que també deixa l'executiva. El dubte que ens queda és si realment és perquè discrepen obertament de Pere Navarro o bé perquè els estatuts del partit obliguen els candidats a les primàries a deixar temporalment la direccio del PSC.

Sigui com sigui, aquesta no és una setmana que l'encara líder del partit recordarà amb carinyo, especialment perquè deixa clar la fractura dels socialistes en forma de degoteig constant, no només centrat al Parlament sinó també en les diferents comarques i viles en les quals un gran nombre de regidors i alcaldes es mostren obertament a favor del dret a decidir o fins i tot de la independència. De moment però, l'executiva dirigida pel primer secretari ja ha demanat als tres diputats díscols que reflexionin i tornin l'acta de diputat abans de diumenge. Una demanda que de ben segur també recolza i aplaudeix el PSOE, si tenim en compte declaracions com les de la presidenta de la Junta d'Andalusia que ahir mateix es felicitava perquè el PSC havia tornat a la centralitat i beneïa que el partit votés al costat de PP i C's.

El que no acaba de beneir el PP d'Extremadura és l'actual reforma de l'avortament impulsada pel ministre Gallardón. A La Vanguardia podem llegir la discrepància pública que ha arribat al parlament extremeny a través d'una proposta presentada per José Antonio Monago en la que recorda que ningu pot negar a una dona el dret a ser mare, ni tampoc obligar-la a ser-ne. Els populars extremenys tornen a insistir en la necessitat de retirar l'actual avantprojecte i consensuar-lo amb altres forces.

Interessant la notícia que publica El Mundo en la que l'agència de qualificació Moody's alerta del risc que suposaria la independència de Catalunya per l'economia d'Espanya. Moody's apunta que la secessió significaria una baixada de l'inversió estrangera i una clara aturada en l'activitat empresarial, ja que Catalunya representa el 19% del Producte Interior Brut, el més alt de totes les comunitats. Un nou capítol que desmenteix rotundament aquells que s'entesten a difondre la idea que el procés català no té cap mena d'interès a l'exterior.
Després de tanta informació, desengreixem la maquinària informativa a través de les perles d'aquest dijous. Els metges xinesos tornen a la palestra perquè tal com explica el diari anglès Mirror, els facultatius han substituit ambun dit del peu un altre de la mà d'un pacient, víctima d'un accident quan era petit. La bona notícia, malgrat sembli una versió oriental de Frankenstein, és que la intervenció sembla que ha estat un èxit.

La segona perla torna a portar-nos al continent africà, perquè Anthony Olatunfe, un nigerià de 26 anys ha decidit portar als tribunals l'empresa que fabrica un conegut dentifrici per publicitat enganyosa. Sembla que la famosa pasta dental 'Close Up' s'havia convertit en un hit parade dels anuncis de televisió, ja que prometia que després del seu ús les dones caurien rendides als peus del consumidor. Tal com explica el rotatiu local MetroNaija, l'home ha decidit emprendre accions legals contra l'empresa al comprobar que malgrat tenir les dents immaculades, l'efecte 'Close Up' no ha funcionat com a reclam femení al llarg dels 6 anys ininterromputs que l'ha comprat.

En fi internautes, tal com deia Auguste Renoir: 'És només després d'haver perdut les dents que un es pot permetre el luxe de comprar filets.'