"I a nosaltres ens diuen garrepes ?"

Bona tarda i bon dilluns internautes. L'escriptor Eduardo Galeano deia fa un cert temps que 'La caritat és humiliant perquè s'exerceix verticalment i des de dalt, en canvi la solidaritat és horitzontal i implica respecte mutu.' I aquesta frase serveix per encetar la setmana amb un notable grau d'optimisme, que demostra novament que els tòpics i els estereotips sobre els catalans decansen sovint sobre una enveja insana, ja que la marató de TV3 va tornar a demostrar que malgrat les retallades i les penúries que estan passant moltes famílies, la societat catalana està més viva que mai i continua exercint la solidaritat, recaptant fons per causes tan justes com les malalties neurodegeneratives. La 22a edició que va celebrar-se ahir aconseguí sobrepassar els 9,5 milions d'euros, un fet que com ja hem repetit en alguna ocasió, difícilment assoleixen les televisions d'àmbit estatal quan realitzen les seves. És aleshores quan encara hi ha algun espavilat dels altres límits que s'atreveix a dir que la nostra solidaritat està subvencionada per la resta de l'Estat. 

Però al marge d'aquesta bona notícia, no tot són flors i violes al panorama informatiu. Almenys això és el que deuen haver pensat des de Moncloa quan han llegit, prèvia traducció es clar, l'editorial contundent del diari britànic Financial Times. El prestigiós rotatiu destaca que si el govern espanyol no mou fitxa i ofereix un tracte especial a Catalunya, aleshores no passarà massa temps perquè aquesta marxi i s'independitzi. El diari crítica l'immobilisme de l'executiu que s'escuda en una constitució post franquista que no té cap intenció de canviar i culpa obertament el Partit Popular d'haver generat aquest distanciament amb els catalans després d'instar els jutges afins del TC a impugnar diversos articles de l'Estatut del 2006, no fent el mateix amb altres estatuts d'autonomia que contenien exactament els mateixos que aquí. 

La resposta era l'esperada en aquests casos i ha vingut de Dolores de Cospeda, secretària general del PP, que ha esquivat l'acusació desviant únicament l'autoria de la situació actual als catalans. És curiós l'ús que el govern central fa de les informacions internacionals, ja que quan aquestes posen en qüestió la independència de Catalunya. Aleshores són un referent a tenir en compte, però quan els mitjans o dirigents forans discrepen dels interessos espanyols, és quan s'argumenta que a l'exterior no entenen el que passa aquí i no s'han de tenir en compte valoracions externes que no s'ajusten a la veritat. Com sempre, la doble vara de mesurar.

Mentrestant, a Can PSC continuen anant a contracorrent i nedant en la mateixa direcció que PP i C's. Fons properes a l'encara líder del partit, Pere Navarro, han afirmat que estan estudiant obrir un expedient disciplinari al dirigent socialista Fabián Mohedano, membre de la comissió executiva. Mohedano que també pertany al corrent crític Avancem, va assistir dissabte a un míting en favor del dret a decidir organitzat per ERC, un fet normal ja que és habitual que els partits convidin a representant d'altres formacions en aquest tipus d'esdeveniments. Però aquest, no és precisament un moment plàcid pels socialistes i menys quan amb prou feines poden justificar el seu no a l'acord de la consulta. Tot i així, no deixa de ser simptomàtic que el sector critic cada vegada sigui més minoritari tal com va fer-se palès en el darrer consell nacional, un fet que hauria de fer reflexionar aquells que encara es consideren catalanistes, fent un pas valent i coherent com en el seu dia feu Ernest Maragall fundant Nova Esquerra Catalana. Restarem a l'espera de com reaccionen els diputats el proper 15 de gener al Parlament, quan es debati la sol·licitud perquè Madrid transfereixi la competència  sobre referèndums.

La primera perla d'aquest dilluns ens la porta El Periódico parlant de l'astracanada protagonitzada aquest cap de setmana per l'exministra socialista Maria Antonia Trujillo a través del Twitter. Segons l'extitular de vivenda el català el català només serveix per insultar, ja que a efectes pràctics no serveix pels temes importants del dia a dia, a diferència d'altres idiomes. Òbviament, el seu compte va quedar col·lapsat per l'allau de piulades que la deixaren com una gran ignorant, malgrat ser doctora en dret per la Universitat de Salamanca.

L'Agència de notícies SPA de l'Aràvia Saudita recull una notícia força insòlita que explica les mesures adoptades per les autoritats d'aquell país per evitar fraus en els concursos de bellesa. El govern ha anunciat la creació d'una comissió d'investigació centrat en les darreres edicions d'aquest tipus d'esdeveniments, molt populars als països del golf Pèrsic, on alguns dels participants haurien fet ús de la cirurgia estètica per guanyar punts entre el jurat. El més curiós és que estem parlant d'un concurs de bellesa de camells.