Petits gestos

Bon dia i bon dimecres internautes. 'L'important no és escoltar el que es diu, sinó esbrinar el que es pensa'. Aquesta cita del polític i diplomàtic espanyol Juan Donoso Cortés serveix per entendre la filosofia diplomàtica, especialment dominada no només pel que es diu sinó també pel que es calla. Aquests dies que la premsa espanyola es dedica a menystenir els contactes que el president de la Generalitat manté amb diferents personalitats israelianes, deurien patir un cobriment de cor al assabentar-se que el president hebreu, Shimon Peres, revia Artur Mas i per més inri ho feia flanquejat per dues banderes nacionals, obvian la roja y gualda. Els detalls de la bufetada diplomàtica els trobem a El Confidencial i deixa en entredit aquells que com Alícia Sánchez-Camacho presumeixen d'amistats inequívoques amb Espanya.

També des de Terra Santa, Artur Mas ha volgut destacar el nou rol que el PSC ha pres respecte el dret a decidir. Tot i les darreres desavinences amb el PSOE, sembla que finalment els socialistes que comanda l'encara líder del PSC, Pere Navarro, han optat per donar l'esquena als més de 80 per cent de catalans que demanen poder votar. Tal com explicava el seu portaveu, Maurici Lucena, els socialistes votaran a partir d'ara en contra de qualsevol iniciativa que es faci si no és amb el vist-i-plau del govern espanyol. D'aquesta manera es desmarquen de CiU, ERC, ICV i la CUP que aquests dies estudien presentar una moció al Congrés de Diputats demanant la transferència de l'article 150.2 per tal de convocar referèndums. Una excusa ben pobra la del PSC que pretén guanyar l'espai que està perdent en favor de C's i  d'altra banda serveix com a pretext per no recolzar una causa en la que mai ha cregut.

Parlant de credibilitat, poca és la que té José Ignacio Wert a la UE, després que la Comissió Europea desmentís rotundament les declaracions que el ministre d'Educació havia fet poques hores abans afirmant que Europa pensa reduir a la meitat la partida destinada al programa Erasmus pels propers 6 anys. La reacció del portaveu d'Androulla Vassiliou, comissària europea d'Educació, fou tan enèrgica que titllà les paraules de Wert d'escombraria, explicant que precisament les beques s'incrementaran entre un 4 i un 60 per cent entre 2014-2020.

Mariano Rajoy que en aquells moments participava a París en una cimera per combatre l'atur juvenil, va respondre a preguntes dels periodistes les contundents afirmacions que posaven en una posició no massa còmode al seu ministre, dient que es tractava d'un simple malentès i que cal donar tot el suport a Wert que ha fet una feina extraordinària impulsant una reforma educativa molt necessària. En la mateixa compareixença. el president del govern també va donar un altre titular al desmentir allò que és notori i públic, la mala relació que té amb José María Aznar. Segons el cap de l'executiu, la relació amb l'expresident és excel·lent i descarta qualsevol ruptura.

En l'àmbit de les perles, destaquem la notícia que pot fer trastocar les audiències televisives, ja que segons informa Mundo Deportivo,  el Reial Madrid estudia comprar Intereconomía TV. L'operació que està a punt de tancar-se serviria per ampliar la limitada audiència el canal que el club té a la plataforma de pagament, passant a gaudir de la TDT. Conclusió, que si Intereconomia ja es veia poc a Catalunya, no vull imaginar-me el share que reflexarà si passa a formar part del patrimoni madridista.

D'altra banda, La Vanguardia subratlla el fet que Suècia hagi decidit tancar quatre presons per la caiguda de l'índex de criminalitat del país escandinau. El govern en posarà a la venda dues i les altres es reconvertiran en altres equipaments socials. Aquesta inèdita notícia l'explica el responsable d'institucions penitenciàries dient que es deu a les mesures de reinserció, que han fet que en 8 anys el nombre de reclusos hagi minvat considerablement.

Em quedo amb una reflexió d'un vell rocker: 'Si el crim no es paga, aleshores la meva feina és un crim?'