Un pes que fa de bon portar

Bona tarda i bon divendres. 'Crec en la determinació humana. Al llarg de la història s'ha comprovat que la voluntat humana és més poderosa que les armes'. Aquesta frase pronunciada fa alguns anys pel Dalai Lama la podríem signar perfectament els catalans que malgrat les provocacions diàries demostrem la nostra determinació sense oblidar el civisme, un fet que desconcerta i deixa sovint sense arguments a Madrid, acostumats a vincular l'independentisme amb violència viscuda a Euskadi.

Ben determinat a dir el que pensava ha estat aquest matí Josep Antoni Duran i Lleida en l'entrevista concedida a Rac1. L'encara soci de Mas ha volgut treure ferro a la polèmica generada pel seu article en que reivindicava la Tercera via que preten millorar les condicions de Catalunya augmentant l'autogoven. Duran tampoc ha volgut entrar en polèmica per les paraules que aquest pronuncià ahir menystenint la proposta del líder d'Unió i s'ha queixat que a Catalunya també hi ha una caverna mediàtica que aprofita sempre per carregar contra les seves opinions. A preguntes de Jordi Basté, ha confessat que no havia avisat Artur Mas sobre la intenció de publicar el famós article, i ha dit que ningú ha de pensar malament per haver coincidit amb el Debat de Política General, ja que era pura coincidència i no pretenia causar cap mal. Per posar més llenya al foc, ha dit que 'en cap lloc del programa de CiU es demanava la independència', ja que per ell estat propi i estructures d'estat no volen dir el mateix.

Finalment, ha dit que veu molt difícil que el govern espanyol accepti autoritzar la consulta, si almenys no hi ha mes d'una pregunta. Aquest ha estat el moment en que Josep Rull, secretari d'Organització de Convergència ha aprofitat per fer una piulada dient que CDC té perfil propi i només cal 1 pregunta amb 3 respostes: Sí, No, en blanc. Aquest fet no li ha agradat massa Duran, el qual ha acabat l'entrevista manifestant no té cap intenció de trencar amb el seu soci, però que a vegades les circumstàncies i els desitjos no sempre coincideixen.

A grans trets podríem resumir el debat d'ahir de la següent manera. CiU i ERC van centrar la major part del seu discurs en l'econòmia i la necessitat de convocar la consulta per sortit d'aquest atzucac. Pere Navarro, novament no va tenir un dia massa brillant i aprt de reivindicat la paternitat de la Tercera Via, oferí l'ajuda del PSC al govern per tal d'arribar a pactes en matèria econòmica. Joan Herrera va dedicar el seu parlament a criticar les retallades. Sánchez-Camacho fou sens dubte la persona que es mostrà més enfadada, acusant Mas d'inestable i dèbil. Començà comparant-nos amb Grècia i Xipre si finalment el nostre país marxa d'Espanya. A més no s'estalvià de dir que Catalunya és viva gràcies a l'ajuda estatal i manifestà el seu enuig pel gran desplegament policial que el Mossos faran durant el 12 d'octubre. Albert Rivera, en un to una mica baix titllà de "ploramiques" Artur Mas i aquest replicà dient-li "cascarràbies" i exigint la seva dimissió. En conclusió, direm que tant Mas com Junqueras es mostraren brillants i decidits, i els partits unionistes parlaren més de la qüestió nacional, obviant fer esment a una crisi, que segons diuen tan els preocupa.

Tornant al dia d'avui, aquesta tarda es voten les les propostes de resolució dels diferents partits. Destaquem, tal com recull  Nació Digital la que CiU, ERC, PSC i ICV han pactat sobre la moció redactada per l'expresident del Parlament, Joan Rigol, que emplaça al govern a negociar amb el govern espanyol la consulta. A més, CiU i ERC demanaran de forma urgent el referèndum al Congrés, així com també establiran les bases per tenir l'Agència Tributària Catalana i la Seguretat Social.

En l'àmbit internacional cal parlar de la intervenció de Mariano Rajoy a les Nacions Unides, el qual reclamà diàleg al Regne Unit per arreglar la situació anacrònica de Gibraltar, ja que aquest tema afecta "greument" la integritat territorial. El president del govern reivindicà novament el dret a l'autodeterminació per resoldre el conflicte del Sàhara Occidental, apostant per aquesta via democràtica, que a nosaltres ens nega una i altra vegada sense caure-li la cara de vergonya quan seguidament digué que calia lluitar contra els "nacionalismes exacerbats". D'aquesta gira pels EUA no podem deixar de banda el que publiquen El Mundo 'El Mundo' i 'Vozpopuli' sobre l'intent de l'equip de Rajoy de censurar part de l'entrevista que li feren a Bloomberg TV. Evidentment, els professionals de la cadena es negaren a tallar la part en que el president del govern se sentí profundament incòmode al preguntar-li sobre la seva relació amb el cas Bárcenas, el presumpte finançament B del PP i finalment sobre si tenia pensat dimitir. I és que aquesta vegada, Rajoy no va salvar-se amb el Plasma, ja que els periodistes també hi eren.

I de l'informació feixuga i densa a la crònica més distesa i desenfadada en forma de perles. Comencem parlant de la gran estratègia de l'executiu central per generar més independentistes. Ahir maiteix, el ministeri de l'Interior anunciava la concessió de medalles i gratificacions vitalicies a dos comissaris, no per haver estat ferits estant de servei o realitzant un acte heroic, sinó per proposar escorcollar la seu de CDC per buscar documentació relacionada amb els falsos comptes d'Artur Mas i Jordi Pujol a Suïssa.

La darrera perla ens la serveix el diari Qué! i ens presenta un xinès que després d'un greu accident de trànsit patí una infecció severa que li ocasionà l'erosio del nas. Doncs, bé la ciència ha aconseguit reconstruir-li a patir d'un cartíleg de les seves costelles. El més impactant és que la regeneració li estan fent al front i els metges esperen que s'acabi formar per transplantar-li al seu lloc substituint l'actual. Constatem doncs que els xinesos són autèntics mestres en l'art de falsificar i copiar, ja que a partir d'ara també sentirem a parlar de l'Home dels Nassos.