La rosa d'espines

Bon dia i bon dimecres internautes.'La política és un acte d'equilibri entre la gent que vol entrar i aquells que no en volen sortir'.Ja ho tenia ben clar el Clergue i escriptor francès, Jacques Benigne Bossuet. I és que un cop passada la ressaca de Sant Jordi, és moment de repassar algunes reaccions que ahir es pogueren sentir durant la diada. Un dels comentaris més escoltats entre els polítics fou la notícia publicada per La Vanguardia, assegurant que Artur Mas podria repetir com a candidat en les properes eleccions.

Tot i no haver-se pronunciat directament l'interessat, sí que ho feu Josep Rull, secretari d'organització de Convergència Democràtica que ha explicat que aquesta és la voluntat de la formació, ja que entenen que l'actual President hauria de tutelar el procés fins assolir l'estat propi. Com ja comentavem ahir, si es confirma aquest canvi de posicionament, no vindria directament per l'ambició de Mas sinó més aviat per les pressions del partit davant la manca d'alternativa dins la formació, especialment, després de la imputació d'Oriol Pujol i el retorn de Lluís Recoder a l'empresa privada.

El que sí feu el President de la Generalitat ahir fou un breu discurs institucional en que s'oblidà de les metàfores marineres i emprà les florals, ja que s'adeia més amb la diada. 'Esquivarem millor les espines si ho fem junts', aquesta fou la frase més punyent d'un discurs que, malgrat reivindicà la identitat dels catalans, fou més aviat light. El que és evident, és que la nostra divisió ens afebleix com a poble i enforteix el govern espanyol. Malgrat 'la rosa té espines però també té una flor', cal que siguem conscients que la nostra rosa no només té unes espinetes sinó un esbarzer ben frondós que causa esgarrinxades si el volem travessar.
 
Sigui com sigui, Sant Jordi tornà a ser una festa de la convivència, la cultura i la tradició, on segons les dades ofertes pels editors, la venda de llibres en català ha augmentat, especialment els de temàtica independentista, com bé demostren 'Victus' d'Albert Sánchez Piñol, en l'apartat de ficció i 'S'ha acabat el bròquil' en la no ficció, del periodista Jaume Barberà.

D'altra banda, al marge de la possible pujada d'impostos que ahir va deixar entreveure Mariano Rajoy, ens centrarem en l'àmbit internacional. Sembla que els partidaris de la independència per Escòcia comencen a fer forat, si més no aquesta és la conclusió que se'n pot extreure per les paraules que George Osborne va pronunciar. El ministre de Finances britànic va presentar un informe del Tresor en que qüestiona que Escòcia pugui seguir utilitzant la Lliura esterlina en cas de separar-se del Regne Unit. Com ja sabem molt bé els catalans, quan es recorre al discurs de la por és que les coses no estan prou bé pels defensors de la unitat indivisible.
 
Retornant al continent, la família socialista no viu el seu millor moment tampoc, perquè al marge dels problemes per la successió i la discrepància amb el PSC sobre el dret a decidir, a Rubalcaba se li ha obert un nou front a Galícia. El PSG manté des de fa uns quants dies un pols amb la direcció federal del PSOE per tal de triar el nou secretari general dels socialistes gallecs, els quals volen triar-lo amb el sistema de primàries. I ves per on, l'excusa que hi posen des de Madrid és que això no ho contemplen els estatuts del partit i per tant no és pot fer. Uns altres, que s'apunten a la teoria de l'immobilisme antidemocràtic.

Acabem amb dues perles. La primera ens ve de José Manuel Lara, editor de Planeta, que va tornar a qüestionar la independència de Catalunya per la impossibilitat de poder pagar el deute català. A més, va afegir que ell sempre ha reivindicat més respecte i consideració cap a Catalunya, alhora que ha promogut la necessitat de fomentar el català a totes les universitats de l'estat. Que això ho digui el propietari del diari La Razón, dirigit per Paco Marhuenda, té una credibilitat majúscula, tanta com que ahir era el dia dels innocents.
I la segona perla, anecdòtica i visual la tingueren els que s'acostaren a les parades de llibres, on com ja és tradicional s' hi aproparen els polítics. Mentre Oriol Junqueras passà unes dues hores a la parada d'Esquerra, al comptar d'un gran èxit de públic que volia coneixe'l i fotografiar-se amb ell, a la parada del PSC en canvi, l'encara líder dels socialistes catalans hi està 10 minutets mal comptats. Potser és que va perdre's entre les altres parades a la recerca d'algun llibre que parlés de Federalisme. Llàstima que ningú advertís a Pere Navarro que aquests títols estan descatalogats des de fa anys.