La plantada portuguesa

 



Bon dia i bon dilluns internautes. Charles Louis de Secondat, més conegut com Baró de Montesquieu fou un dels grans filòsofs francesos del Segle de les Llums i entre moltes de les cites que han passat a la història avui en destaquem aquesta: 'Els més desgraciats no són els que pateixen les injustícies, sinó els que les cometen'. I els veïns portuguesos fa temps que estan patint-ne i d'això se n'ha fet ressó el Tribunal Constitucional del país lusità al declarar il·legal la supressió de la paga extra a funcionaris i jubilats. Aquesta notícia però, no servirà per alleugerir els patiments que fa anys que pateixen perquè el govern conservador de Passos Coelho ha dit que la decisió dels jutges comportarà fer més retallades en sanitat, ensenyament i serveis socials. Us sona el tema?

Si més no els jutges portuguesos s'han pronunciat en contra de decisions imposades des de milers de quilòmetres de distància per considerar-les, no només injustes, sinó també il·legals. I els sindicats espanyols ja s'ho miren de reüll per si també prospera el recurs que en el seu dia van presentar els funcionaris, la diferència és que a Espanya, tradicionalment, la justícia sempre ha anat més de bracet dels governs conservadors. Seguint amb el tema sorprèn, o no, el discurs victimista del PSOE posicionant-se en contra de les retallades i aplaudint la decisió del Constitucional lusità. Nou exercici d'hipocresia d'un partit socialista que fou el primer a aplicar les retallades.

Aquest cap de setmana el tema estrella de 'El Gran Debate' de Telecinco ha estat la imputació de la infanta Cristina. En clara inferioritat de condicions la periodista Pilar Rahola defensà la via republicana i denuncià la manca de transparència de la Casa Reial, que ha viscut en total impunitat des de la transició des de fa més de 30 anys. La resta de contertulians, seguien defensant el valor de la Corona, no sé si d'espines, després dels darrers escàndols. Tot i això es nota un fort dilema ideològic sobre si defensar el jutge o la institució monàrquica, perquè en bona part, la desafecció reial està impulsada per la dreta més dura propera a José María Aznar i Pedro J. Ramírez.


Mentrestant, després de l'exili a Washington sembla que l'encara Duc de Palma, podria tornar a canviar de residència, però no en una de dimensions reduïdes amb finestra enreixada. Segons publiquen diversos mitjans, Iñaki Urdangarín podria posar terra pel mig si accepta l'oferta que li ha fet Valero Rivera, per tal d'ajudar-lo a entrenar la selecció d'handbol de Qatar. Potser aquesta nova feina, amb 800.000 € de sou a l'any serviran per tirar pilotes fora i deixar més tranquil·la La Zarzuela, almenys pel que fa a aquest front. Se n'esperen però d'altres que afectaran la Princesa d'Astúries.

I acabo amb una perla que tampoc s'ha comentat gaire i penso que hauríem de reflexionar-hi. El Ministeri d'Hisenda del senyor Montoro, ha aprovat una nova llei que permetrà desgravar les pèrdues en jocs d'atzar, comencem a veure el peatge que ha hagut de pagar el govern per tenir l'Eurovegas de Sheldon Adelson, però es clar, la Banca sempre guanya.

En fi amics, una altra de les polítiques del president de plasma que tenim, que ara han decidit que fomentar la ludopatia. Sigui com sigui el gran pintor modernista i escriptor, Santiago Rusiñol sempre deia que ''El joc és altament moral. Serveix per arruinar als idiotes'.