Europa renya Espanya


 



Bon dia i bon divendres internautes. 'Si vols conèixer el valor dels diners, tracta de demanar-los prestats', ho escrivia el gran estadista i cientític nord-americà Benjamin Franklin ja parlant del negoci bancari. Sector que no deu estar precisament content per la sentència que ahir feia pública la Unió Europea declarant contrari al Dret Comunitari la legislació espanyola en matèria d'hipoteques. Com ja és habitual, el govern espanyol de Rajoy, gran aliat de la banca des de sempre, va treure importància a la notícia. Aquesta decisió europea originada per la denuncia fa dos anys d'un ciutadà de Martorell que fou desnonat de casa seva. El jutge que portà el cas dugué la queixa a Brussel·les i finalment han provocat que el govern es vegi obligat a rectificar i modificar la llei hipotecària.

Gran bofetada d'Europa i magnífica victòria per la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) d'Ada Colau. Com diuen a casa, 'Una flor no fa estiu, ni dues primavera', però aquesta sentència pot servir perquè els jutges puguin aturar els desnonaments i alleujar una part del patiment que pateixen milers de famílies d'arreu de l'Estat, a causa no tan sols de la pèrdua de l'habitatge, sinó també per la hipoteca que han de seguir pagant, mentre les grans corporacions bancàries tanquen la mà als crèdits i obren l'altra per rebre ajudes públiques.

D'altra banda i en una altre ordre de coses, la Generalitat farà que els antiavalots portin un codi alfanumèric a l'esquena per tal que se'ls pugui identificar. Un xic tard, però almenys la pressió ciutadana ha pogut més que la lògica política, sobretot arran del cas de les càrregues indiscriminades en les darreres manifestacions i, especialment, el lamentable incident que patí Ester Quintana que després de perdre un ull s'enfronta al sistema per tal d'identificar-ne els responsables.

Al marge de l'acord del Parlament que demana la substitució de la Delegada del Govern espanyol, María de los Llanos de Luna, gran enèmiga de tot allò que fa olor a català, també es produí la desconvocatòria de la Cimera Anticrisi que havia convocat el President Mas a instàncies del PSC. Realment, resulta vergonyós que ni en això pugui haver-hi conscens, i que els nostres polítics no s'adonin de la situació gravíssima que estan patint molts conciutadans. Potser el dia que les retallades i la falta de liquidesa a les arques públiques, facin impossible el pagament del sou als il·lustres diputats, aleshores comencin a baixar del núvol parlamentari on viuen.